3 C
Vinkovci
Petak, 2. prosinca 2022.

Povodom Svjetskog dana cerebralne paralize, predstavljeno odijelo kao terapija oboljelima

Više od autora

- vl promo-“Kako je ova godina u znaku napredne tehnologije i mi smo odlučili pratiti novitete u terapijama i olakšavanju stanja osobama s cerebralnom paralizom”, poručila je predsjednica Udruge osoba s cerebralnom paralizom i njihovih obitelji TRN – Tvoje ruke i noge Renata Musil Vorkić, a sve povodom Svjetskog dana cerebralne paralize kada je u Gradskoj vijećnici grada Vinkovaca predstavljeno odijelo, pomoćni medicinski uređaj za pedijatrijske i odrasle korisnike s cerebralnom paralizom, multiplom sklerozom, moždanim udarom i drugim neurološkim poremećajima.

Ono je pomoćni uređaj dizajniran za cijelo tijelo, osmišljen za ublažavanje napetih, spastičnih mišića i boli koju simptomi spastičnosti izazivaju korištenjem dobro poznate tehnike zvane neurostimulacija. Pedeset i osam elektroda u odijelu šalje blage, neprimjetne električne signale zahvaćenim područjima po cijelom tijelu, stvarajući prirodni odgovor koji pomaže mišićima da se opuste i kreću prirodnije.

“Radi na principu aktivacije mišića koji je već aktivan, a nakon nekoliko sati taj mišić pokreće onaj neaktivni”, objašnjava majka djeteta s cerebralnom paralizom i članica udruge TRN Đurđica Mađar čiji je sin Marko i sam isprobao ovo odijelo, a nakon prvog tretmana, koji traje 60 minuta, rezultati su bili vidljivi.

Odijelom i njegovim djelovanjem oduševljen je i Marko koji preporučuje svima u mogućnosti da ga i sami isprobaju. “Bio sam jako uzbuđen prije tretmana, a što se tiče rezultata, moja obitelj i ja smo primijetili da bolje hodam i fleksibilnija mi je lijeva ruka. Osjećam se bolje i opuštenije.”

Cijena odijela je jako skupa, govori majka Đurđica, što je veliki minus jer odijelo tako postaje nepristupačno. “Međutim, prva proba je besplatna kako bi obitelj djeteta mogla vidjeti hoće li ono funkcionirati.”

Udruga TRN broji 18 osoba s cerebralnom paralizom uz koje su naravno i njihovi roditelji. “Naš glavni cilj je da naši članovi budu sretni, da ih izvedemo iz kuće te im život što je više moguće olakšamo. Mi ne možemo mijenjati sustav, ali malim koracima dolazimo do cilja. Sve ono što se bar malo pomakne, na globalnoj razini je dostatno”, naglašava predsjednica Udruge Renata Musil Vorgić, rekavši kako je broj osoba s cerebralnom paralizom u porastu. U 2021. godini u Vukovarsko-srijemskoj bilježi se 827 oboljelih, što je porast u odnosu na 2019. kada ih je bilo 687. “Dosta zabrinjavajuća činjenica zbog koje brzo moramo mijenjati situaciju. Zato barem ovaj dan obilježavamo skromno, ali korisno”, dodaje Vorgić.

Koliko je Svjetski dan cerebralne paralize važan naglasio je i gradonačelnik Ivan Bosančić. “Bitno je, prije svega, osigurati dostupnost opreme osobama s invaliditetom, a na tome udruga TRN i radi. Cerebralna paraliza utječe na cijelu obitelj, a na ovaj dan važno je ukazati na to koliko je život s ovom bolesti specifičan te da svi koji mogu pomognu na bilo koji način. Nadam se da će što više ovakvih noviteta doći u našu županiju kako bi oboljelima život bio što lagodniji.”

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno