3 C
Vinkovci
Utorak, 5. ožujka 2024.

Povorka čuvara tradicije i u Nijemcima

Više od autora

- vl promo-
Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

Pokladno jahanje manifestacija je tradicijskog karaktera koja oko sebe okuplja zaljubljenike u konje, običaje i narodne nošnje, a kao takva temelj ima u očuvanju baštine slavonskog kraja.

U vrijeme poklada, ono se tradicionalno održava na području cijele Slavonije, Baranje i Srijema, pa tako nije zaobišla ni područje Općine Nijemci. Za organizaciju je, kao i svake godine, bila zadužena konjogojska udruga Vranac, njihovom se pozivu odazvalo oko 30 jahača, a povorku je krasio i jedan fijaker.Kolona jahača krenula je oko 12 sati ispred kuće obitelji Martina i Blaženke Nikolić u Ulici Matije Antuna Reljkovića u Donjem Novom Selu. Sljedeća postaja bila je kod Marine i Đuke Božanovića u istoj ulici da bi svoj put nastavili do doma Trpimira Žderića u Nijemcima. Od njega su se zaputili do zgrade općinske uprave gdje su konjanike dočekale članice Udruge žena Sveta Katarina, a povratkom u Donje Novo Selo završili su rutu kod obitelji Ane, Ene, Ine i Marka Božanovića.

Kako običaj nalaže, na svakoj od postaja dočekali su ih pravi slavonski specijaliteti, prigodna pića, a naravno da ništa nije moglo proći bez nezaobilaznog zvuka tambura i pjevanja bećaraca. „Nažalost, zbog epidemiološke situacije nije bilo nikakvih popratnih sadržaja, ali vjerujemo da su pjesma i veselje naših jahača sve to nadoknadili. Uz to, svi su bili obučeni u bogate narodne nošnje specifične za naš kraj tako da je i to bila svojevrsna izložba bogate šokačke ostavštine”, rekli su iz Općine Nijemci.

Pokladno jahanje u Nijemcima održalo se već 19. put za redom, a koliko je ova manifestacija važna za mještane i očuvanje kulture njihovog sela potvrđuje i sam općinski načelnik Vjekoslav Belajević koji, kao veliki ljubitelj ovih plemenitih životinja, aktivno sudjelovao u organizaciji i povorci.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno