23 C
Vinkovci
Petak, 24. svibnja 2024.

Mjere će pomoći građanima, ali ne dovoljno

Više od autora

- vl promo-
Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

Na pitanje kako žive, ljudi će većinom imati negativan odgovor. Uglavnom nisu zadovoljni iznosom svojih plaća, a životni troškovi svakim danom sve su veći. Pa tako nije čudno što su najavljena poskupljenja podigla veliku prašinu u javnosti, posebice ona vezana za cijene energenata.

Vlada Republike Hrvatske predstavila je paket mjera kojima će ublažiti val poskupljenja, a navedena odluka stupa na snagu 1. travnja. Ograničili su rast cijene električne energije na 9,6% te plina na maksimalno 20%, a među mjerama je i niži PDV na brojne proizvode te naknade umirovljenicima i socijalno ugroženima.

PDV na hranu smanjuje se s 13 na 5%, na toplinsku energiju, higijenske uloške i tampone s 25 na 13%, a na maslac i margarin kao i plin, PDV bilježi najveći pad s 25 na 5%. Pomoć države za električnu energiju proširuje se i na plin te će se udvostručiti mjesečni iznos s 200 na 400 kuna dok će umirovljenici primiti jednokratnu novčanu pomoć čiji iznos ovisi o visini mjesečne mirovine.

Svoj doprinos smanjenju životnih troškova dali su i brojni trgovački lanci u Hrvatskoj kao što su Lidl, Konzum i Spar koji su podržali odluku Vlade i snizili cijene svojih proizvoda i prije službene promjene stope PDV-a. Nadaju se kako će se tako povećati kupovnu moć građana te će njihovo zadovoljstvo, za koje ističu da im je na prvom mjestu, također proporcionalno narasti.Iako smatraju da im mjere neće odmoći, Vinkovčani s kojima smo razgovarali na tržnici ne vjeruju ni da će im puno pomoći. Mahom se tu radi o umirovljenicima koji paze na svaku kunu, a nagli skok cijena velik je udarac na njihov, već sada premali, mjesečni budžet.

Upravo zbog toga pozdravljaju bilo kakvo smanjenje cijena, prvenstveno energenata, a onda i hrane, ali smatraju kako cijene prehrambenih proizvoda u trgovinama neće pretjerano padati te im smanjenje stope PDV-a neće znatno rasteretiti budžet. „Sumnjam da će trgovački lanci zbog nas prepoloviti svoju zaradu, mislim da im je to samo način privlačenja većeg broja kupaca“, rekla je jedna ispitanica koja je po svježe namirnice došla na vinkovačku tržnicu.

Dubravka Marković, Ivankovo: Mjere će pomoći, ali malo je to sve, pogotovo za umirovljenike. Dobro je što će nam računi biti manji. Preživjeli smo i gora vremena, tako ćemo i ovo, samo neka smo zdravi.

Ilija Čolaković, Vinkovci: Trebamo na sve gledati optimistično, a ne stalno biti ogorčeni na sve. Ne vjerujem da će se cijene puno smanjiti, ali i tome će doći kraj.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno