28 C
Vinkovci
Utorak, 23. srpnja 2024.

Predstavljen VEPAR – projekt koji će umanjiti rizike od poplava u Hrvatskoj

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Hrvatske vode i Državni hidrometeorološki zavod svečano su obilježili početak provedbe projekta unaprjeđenja negrađevinskih mjera upravljanja rizicima od poplava u Hrvatskoj – Vodno-Ekološko Praćenje, Analize i Rješenja – VEPAR. Pokrenut s ciljem prevencije katastrofalnih poplava, projekt teži 250.100.545,00 kn, a sufinanciran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Foto: Hrvatske vode

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 6. rujna 2019. g. Planirano trajanje projekta je četiri godine zaključno s kolovozom 2023. godine. Kroz 11 potprojekata osigurat će se i sistematizirati nedostajući podaci vezani za slivove, vodotoke, regulacijske i zaštitne vodne građevine, modernizirati i dograditi mreža hidroloških mjernih postaja, poboljšati prognostički modeli, izraditi i poboljšati studije upravljanja rizicima od poplava, nabaviti potrebna oprema za provedbu mjera obrane od poplava te educirati i informirati javnost.

„Predviđanje i analiza loših ili teških scenarija od presudne su važnosti da bi se sustav aktivirao na vrijeme i pripremio na neku nadolazeću katastrofu. To su negrađevinske mjere, sofisticirani sustav koji će omogućiti bolje upravljanje. U suradnji s DHMZ-om ćemo obnoviti gotovo 600 vodomjernih stanica, koje će u svakom trenutku davati podatke o stanju vodostaja na 600 mjesta, a od velike su važnosti da bismo na vrijeme poduzeli aktivnosti, a kojih nije bilo 2014. godine. Cilj je smanjiti rizik od pojave poplava i smanjiti posljedice“, rekao je ovim povodom Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda.

„Ovim događanjem započinjemo značajan projekt. 85% novca je europskog novca, a preostalih 15% financiraju HV-e i DHMZ. Suradnjom će biti provedene mjere kojima će se osigurati sistematizirani nedostajući podaci za unaprijeđeno vodno-ekološko praćenje, analize i rješenja“, rekao je Valentin Dujmović, Đurokovićev zamjenik.
„Ovo je važan strateški projekt u vidu borbe s klimatskim promjenama, a posebno u vidu zaštite od poplava. On je samo dio svih projekata kojima se Republika Hrvatska, koristeći sredstva iz fondova Europske unije, pokušava boriti s rizicima od klimatskih promjena. Važno je spomenuti da smo u razdoblju 2014. do 2021. ugovorili milijardu i 400 milijuna kuna vrijednih projekata po pitanju zaštite od klimatskih promjena, upravljanja rizicima i katastrofama“, rekla je ovim povodom ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak.

Tajnik u Ministarstvu gospodarstva Mario Šiljeg pojašnjava da Hrvatska spada u tri europske zemlje koje su najviše izložene klimatskim promjenama što se osobito odnosi na štete od voda, pa su ovakvi projekti iznimno važni. „Očekujemo da će hidrološke karte i sve stručne podloge, koje će proizaći iz projekta, biti na visokom nivou i omogućiti što ranija upozorenja našim građanima. U Hrvatskoj je danas pokriveno otprilike 77% stanovnika zadovoljavajućim sustavom obrane od poplava. Do 2023. taj postotak planiramo povećati na 87%, a u trećem desetljeću ovog stoljeća planiramo obuhvatiti cjelokupno stanovništvo“, najavljuje.
„Naša misija u ovom društvu je praćenje vremena, voda, klime, tla i analize pomoću kojih ćemo na vrijeme upozoriti cjelokupno društvo. Očekujemo da će ovaj projekt dovesti do poboljšanja i unapređenja numeričkih i matematičkih modela za prognozu poplava. Izuzetno nam je drago što će to rezultirati još jednim kvalitetnim proizvodom za Republiku Hrvatsku i dobrobit svih građana, zaključila je Branka Ivančan-Picek, ravnateljica DHMZ-a.

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno