Kontaktirajte nas

Aktualno

Predstavljen VEPAR – projekt koji će umanjiti rizike od poplava u Hrvatskoj

Objavljeno

-

Hrvatske vode i Državni hidrometeorološki zavod svečano su obilježili početak provedbe projekta unaprjeđenja negrađevinskih mjera upravljanja rizicima od poplava u Hrvatskoj – Vodno-Ekološko Praćenje, Analize i Rješenja – VEPAR. Pokrenut s ciljem prevencije katastrofalnih poplava, projekt teži 250.100.545,00 kn, a sufinanciran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Foto: Hrvatske vode

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 6. rujna 2019. g. Planirano trajanje projekta je četiri godine zaključno s kolovozom 2023. godine. Kroz 11 potprojekata osigurat će se i sistematizirati nedostajući podaci vezani za slivove, vodotoke, regulacijske i zaštitne vodne građevine, modernizirati i dograditi mreža hidroloških mjernih postaja, poboljšati prognostički modeli, izraditi i poboljšati studije upravljanja rizicima od poplava, nabaviti potrebna oprema za provedbu mjera obrane od poplava te educirati i informirati javnost.

„Predviđanje i analiza loših ili teških scenarija od presudne su važnosti da bi se sustav aktivirao na vrijeme i pripremio na neku nadolazeću katastrofu. To su negrađevinske mjere, sofisticirani sustav koji će omogućiti bolje upravljanje. U suradnji s DHMZ-om ćemo obnoviti gotovo 600 vodomjernih stanica, koje će u svakom trenutku davati podatke o stanju vodostaja na 600 mjesta, a od velike su važnosti da bismo na vrijeme poduzeli aktivnosti, a kojih nije bilo 2014. godine. Cilj je smanjiti rizik od pojave poplava i smanjiti posljedice“, rekao je ovim povodom Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda.

„Ovim događanjem započinjemo značajan projekt. 85% novca je europskog novca, a preostalih 15% financiraju HV-e i DHMZ. Suradnjom će biti provedene mjere kojima će se osigurati sistematizirani nedostajući podaci za unaprijeđeno vodno-ekološko praćenje, analize i rješenja“, rekao je Valentin Dujmović, Đurokovićev zamjenik.
„Ovo je važan strateški projekt u vidu borbe s klimatskim promjenama, a posebno u vidu zaštite od poplava. On je samo dio svih projekata kojima se Republika Hrvatska, koristeći sredstva iz fondova Europske unije, pokušava boriti s rizicima od klimatskih promjena. Važno je spomenuti da smo u razdoblju 2014. do 2021. ugovorili milijardu i 400 milijuna kuna vrijednih projekata po pitanju zaštite od klimatskih promjena, upravljanja rizicima i katastrofama“, rekla je ovim povodom ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak.

Tajnik u Ministarstvu gospodarstva Mario Šiljeg pojašnjava da Hrvatska spada u tri europske zemlje koje su najviše izložene klimatskim promjenama što se osobito odnosi na štete od voda, pa su ovakvi projekti iznimno važni. „Očekujemo da će hidrološke karte i sve stručne podloge, koje će proizaći iz projekta, biti na visokom nivou i omogućiti što ranija upozorenja našim građanima. U Hrvatskoj je danas pokriveno otprilike 77% stanovnika zadovoljavajućim sustavom obrane od poplava. Do 2023. taj postotak planiramo povećati na 87%, a u trećem desetljeću ovog stoljeća planiramo obuhvatiti cjelokupno stanovništvo“, najavljuje.
„Naša misija u ovom društvu je praćenje vremena, voda, klime, tla i analize pomoću kojih ćemo na vrijeme upozoriti cjelokupno društvo. Očekujemo da će ovaj projekt dovesti do poboljšanja i unapređenja numeričkih i matematičkih modela za prognozu poplava. Izuzetno nam je drago što će to rezultirati još jednim kvalitetnim proizvodom za Republiku Hrvatsku i dobrobit svih građana, zaključila je Branka Ivančan-Picek, ravnateljica DHMZ-a.

 

Aktualno

DZS: Za sada uspješno popisano više od 652.000 građana

Objavljeno

-

Napisao/la

    151 pregleda

U prvoj fazi provedbe Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine (samopopisivanje), danas do 15 sati uspješno je popisano više od 652.000 građana, objavio je Državni zavod za statistiku.

Pregled broja samopopisanih građana pokazuje kako se najviše građana samopopisalo u Gradu Zagrebu, 208.148, a najmanje, njih 4.010, u Ličko-senjskoj županiji.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji do sada se samopopisalo 13.429 građana.

U prvoj fazi provedbe Popisa, do 26. rujna 2021., građani mogu samostalno popisati sebe i sve članove svoga kućanstva na portalu e-Građani. Pravilo samopopisivanja jest jedna vjerodajnica − jedno kućanstvo. Takav način samopopisivanja omogućuje sigurnu i naprednu digitalnu komunikaciju s građanima, u vrijeme kada im to najviše odgovara.

Nastavi čitati

Aktualno

Na poziv građana policija preuzela veću količinu oružja i eksplozivnih sredstava

Objavljeno

-

Napisao/la

    157 pregleda

Akcijom Ministarstva unutarnjih poslova „Manje oružja, manje tragedija“ građanima je omogućeno da bez sankcija prijave i predaju policiji oružje i eksplozivna sredstva, podsjećaju  iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske, koja u protekla dva tjedna bilježi preuzimanje veće količine oružja i eksplozivnih sredstava.

Kako se navodi, od 6. do 19. rujna policijski službenici protueksplozijske zaštite Policijske uprave vukovarsko-srijemske su u 4 slučaja dragovoljne predaje i 7 slučajeva pronalaska oružja i eksplozivnih sredstava preuzeli te predmete od građana, koji su željeli ostati anonimni.

Policija je preuzela vojni eksploziv (100 g), osvjetljavajuću minobacačku minu, dvije minobacačke granate, pet ručnih bombi,  dvije automatske puške, jedna puška „kubura“, 10 komada spremnika za automatsku pušku, 990 raznovrsnih komada streljiva. Preuzeta minsko eksplozivna sredstva pohranjena su u skladište do uništenja.

“Nazovite policiju na broj 192, predajte ilegalno oružje i učinite svoje okruženje sigurnim”, poručuju još jednom iz policije.

Nastavi čitati

Aktualno

Od ponoći nove cijene goriva

Objavljeno

-

Napisao/la

    499 pregleda

Kako najavljuje web portal Cijenegoriva.info, od ponoći bi na benzinskim crpkama u Hrvatskoj vozače očekuju nove cijene goriva. Prema najavi benzin bi mogao biti nešto jeftiniji, dok bi dizel i autoplin trebali značajnije poskupjeti.

Spremnik od 50 litara benzina tako bi trebao biti jeftiniji za 2 kune, isti takav spremnik dizela trebao bi biti skuplji za 9 kuna, a spremnik LPG-a bi trebao također poskupjeti za 9 kuna.  To znači da bi od ponoći litra najprodavanijeg Eurosupera 95 trebala biti jeftinija za 4 lipe, a litra Eurodizela bi trebala biti skuplja za 18 lipa.

Kako cijene nisu iste na svim prodajnim mjestima, nije loše pogledati kako se one kreću. U Vinkovcima gorivo možete točiti na prodajnim mjestima Ine, Tifona, Croduxa i Petrola.

Nastavi čitati

Najčitanije