-1 C
Vinkovci
Četvrtak, 25. travnja 2024.

Put križa – znakovita korizmena pučka pobožnost

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Križni put je u prvom redu molitva, molitveno razmatranje Isusove muke.

Ova pučka pobožnost prati liturgiju, bogoslužje Crkve, tijekom korizmenog vremena u kojemu se spominjemo otajstva muke i smrti Kristove, tumači župnik Župe sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima vlč. Damir Stanić.

„Približava nas Isusu, njegovu trpljenju i daru spasenja. Približava i Isusa nama, našim životnim teškoćama i križevima. Ali također, ova pobožnost budi u nama empatiju, želi otvoriti oči i srca za trpljenja i patnje drugih ljudi, naših bližnjih, kako bismo im pomogli nositi životne križeve i u njima prepoznali Krista koji nas izaziva svojim pozivom: ”Što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste” (Mt 25,40)”, poručuje župnik u čijoj se Župi pučka pobožnost moli petkom i nedjeljom u 18 sati, već uobičajeno pola sata prije večernje svete mise.

Kada se moli zajednički u crkvi, križni put je molitva koju molimo slušanjem i promatranjem slike, reljefa ili skulpture postaja križnoga puta. Tek je nekoliko kratkih zajedničkih dijelova, a većinu slušamo i razmatramo tj. razmišljamo što je Bog za nas učinio i što postaja križnoga puta uz koju molim znači i poručuje mom konkretnom životu, ukazuje svećenik.

„Moleći križni put u crkvi, ili osobno u svome domu, zahvaljujemo na daru spasenja koje nam je po tom križu Božji Sin darovao. Sjećamo se Isusovih riječi o pšeničnom zrnu koje, pavši na zemlju, umire da bi donijelo obilat rod (usp. Iv 12,24). U Njegovom križnom putu promatramo i vlastite križeve i trpljenja koje sjedinjujemo s Isusovim i prikazujemo za neku dobru nakanu i potrebu Crkve, svijeta, naših obitelji ili nas osobno,” kaže vlč. Stanić.


Možda je upravo ovaj posljednji dio najprivlačniji vjerniku biti dijelom te pobožnosti jer osjećamo da ni jedna žrtva nije bezrazložna. Osim onog klasičnog teksta križnoga puta, koji se nalazi u svakom starom i novom molitveniku, vlč. Stanić potvrđuje kako postoji mnogo različitih tekstova molitvenog razmatranja Isusove muke. U crkvi se najčešće moli uvijek različiti križni put, kako bi nam molitveni tekst koji slušamo posredovao novo, šire i dublje iskustvo uživljavanja u Isusov križ i svojevrsno posadašnjenje svake postaje u našem konkretnom životu.

Moleći Isusov križni put, kršćanin nalazi snagu, utjehu i primjer za svoj vlastit život, obilježen i radošću i trpljenjima, vjerujući da će, ako s Kristom nosi svoj životni križ, biti dionik i njegove uskrsne pobjede. Dodajmo kako osim pobožnosti križnoga puta, u korizmi, redovito mole se žalosna otajstva Gospine krunice, osim na blagdane sv. Josipa i Navještenja Gospodnjega ili Blagovijesti, kada se mole radosna otajstva.

 

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno