12 C
Vinkovci
Nedjelja, 21. travnja 2024.

Ulaganja u Vinkovce u razdoblju 2024./2025. teška dva proračuna, gotovo 200 milijuna eura

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Što je aktualno u gradskoj kući na adresi Jelačićeva 1 saznajemo u prigodi uskrsnih blagdana od gradonačelnika Vinkovaca Ivana Bosančića. Od svakodnevnih završetaka projekata do potpisa na ugovore novih. Radno proljeće, manje paradno.

Podsjetite nas, što je do sada najvažnije odrađeno u Vinkovcima, a osobno vam bitno da je završeno? Gdje smo stali kako bi i naši građani mogli pratiti sve što se trenutno radi u gradu?

S obzirom na to da smo stvarno puno radili, od velikog broja projekata i svega u što smo se upustili, a za što čak neki nisu ni vjerovali da ćemo uspjeti završiti. No, danas, kada se osvrnemo iz sebe, od obnovljenih vrtića i škola do obnove svih školskih dvorana s novim parketima. Kao nikada je napravljeno kanalizacijske mreže, novim asfaltom presvučeno 90 ulica, završena je obilaznica, nadvožnjak, energetskih obnova od Sokolskog doma do netom završene zgrade kazališta. Mislim da će se svi ugodno iznenaditi kada ga vide iznutra i izvana, kompletno novog. Završena je i useljena naša nova knjižnica koja je zaživjela, volim istaknuti, jedan od meni najdražih projekata – kruna svih projekata. Možda financijski ne najveći, ali je Vinkovce digla, potvrdila da možemo biti u nečemu najbolji jer imamo najljepšu knjižnicu u Hrvatskoj, a koja je uvrštena u top 100 europskih knjižnica što je fantastična stvar. Nadalje, obnovljen je park, postavljena LED rasvjeta do puno soft projekata, primjerice Zaželi. Od umirovljenika do jaslica gotovo da nema strukture stanovništva u koju nismo ušli, ni skupine za koju nismo nešto učinili tijekom proteklih sedam godina. Građani sa mnom komentiraju da vide veliko htijenje u svemu što želimo napraviti za Vinkovce. Siguran sam kako i u narednom periodu možemo još više napraviti, da ćemo uz ovaj tim ljudi koji je tek sada pravo sazrio i može puno potegnuti, Vinkovce učiniti ljepšim i ugodnijim mjestom za život, realizirajući projekte zacrtane za budućih godinu do dvije – od nove vanjske tržnice, otvorenog bazena, Zone koja treba profunkcionirati. Najviše me veseli kada vidim da rastu plaće i broj zaposlenih, da su naše tvrtke udvostručile prihode, da smo u 6. skupini razvijenosti (8. su najrazvijeniji o.a.) što nije ni jedno mjesto u županiji, samo Vinkovci. Pogledamo li sve, možemo reći da smo jedan ozbiljan grad lider, uzor drugima iz ostalih županija koji slijede naš primjer u povlačenju sredstava, stvaranju uvjeta za poduzetništvo. Samo oni zlonamjerni koji ne vole Vinkovce, mogu reći da ne napredujemo.

Smiren ste i staložen čovjek, no tempo je neumoljiv. Može li vas se pratiti? Što kažu suradnici?

Bude svakakvih dana. Teško je pratiti moj tempo, strahovit je svaki dan neovisno subota ili nedjelja, blagdan. No ono što čuvam, poslijepodnevni je dio dana u kojem sat do dva vremena ostavljam isključivo za obitelj. To mi je jako važno, ručak sa svojima, vrijeme za nas, nakon čega navečer nastavljam dalje. Tempo je specifičan za ovu vrstu posla kojeg doživljavam, ne kao političku funkciju, nego ozbiljan posao. Biti gradonačelnik znači da ste dobili povjerenje svojih sugrađana voditi grad na menadžerski način stvarajući bolje uvjete. Kao da ste dobili voditi tvrtku. Nema tu mjesta ni vremena za politikantstvo nego je zadaća stvarati, dizati grad da biste kasnije kada se povučete, ostavili njegove dionice uvećane vrijednosti svojim sugrađanima. Grad treba doživjeti kao malo uređeno društvo, ali i kao veliko poduzeće koje mora stvarati bolje uvjete života svojim sugrađanima, ne plaće. Radnog vremena nema, a miran i staložen sam jer nemam razloga ne biti takav. Imam dobre suradnike, znamo što radimo, rezultati se vide, građani to prate i pozdravljaju pa nema razloga za nervozu. Bitna je dobra energija i samo još više vući prema naprijed.

U tom smislu, što najavljujete u narednom razdoblju? Kreće novi vrtić, dogradnja starih, no to je samo dio?

Računajući ukupno broj mjesta u gradskim i privatnim vrtićima, novim objektom i proširenjem dva stara dobit ćemo preko 20 posto novih smještajnih kapaciteta uz kvalitetnije uvjete. To su bitne stvari u životu jednoga grada. Napravit ćemo vrlo brzo i dvije nove škole. Ogromni su to iskoraci, jer ako u jednoj godini otvorite ta gradilišta, malo tko se još može pohvaliti takvim rezultatima. U isto vrijeme, završili ste kazalište, knjižnicu, obnavljate galeriju. Navikli smo već sugrađane da se svako malo nešto novo gradi i radi. To je dobro, tjera nas naprijed, građani stišću da budemo još bolji i efikasniji i uvjeren sam da će do kraja godine svi biti iznenađeni koliko radova će biti otvoreno, a završiti nagodinu. Treba nam samo stabilnosti i razumijevanja naših građana. Moramo imati vertikalu i stabilnu politiku unutar grada da bismo radili velike projekte. Kao u kući koju gradite. Ako u obitelji nije stabilno, ne zna se put, teško će biti izgrađena. Zato, i dalje molim naše sugrađane da budu mudri i pametni, taj naš faktor stabilnosti jer sigurnost i stabilnost nema cijenu. To jedino jamči budući razvoj na temelju čega trebamo graditi našu kuću.


Paralelno, rješavate tekuće stvari. Koliko vam građani pomažu u smislu da i sami reagiraju na nekakve nepredviđene situacije primjerice oštećenja na kolniku, bilo što, što je potrebno odmah sanirati?

Ne samo da reagiramo nego se trudimo to odmah riješiti. Međutim, negdje i pogriješimo. Nije, niti će biti uvijek sve idealno. Tko radi taj i griješi. Uvijek to ističem i ujedno se ispričavam, ali kada nešto radite, nema domaćice kojoj barem jednom nije zagorio ili pokipjeo ručak, nema onoga tko nije dva puta posolio. Događa se i dogodit će se i nama opet, čim radite. Važno je da šteta nije učinjena s namjerom gradu ili ne daj Bože građanima, bilo kome od nas, nego je u tolikom obimu posla to apsolutno normalno. Iza toga uvijek stojim pa se i unaprijed ispričavam.

Novčano, koji je to red veličina? Koliko se trenutno ulaže u Vinkovce, što iz proračuna što EU sredstava odnosno novca iz državnog proračuna?

Ove i sljedeće godine možemo očekivati još dva proračuna uz ono što će se raditi na komunalnoj infrastrukturi kroz Vodovod, naše ustanove i tvrtke. To je gotovo 200 milijuna eura unutar našeg sustava tijekom 2024./2025. plus Hrvatske ceste koje već neko vrijeme rade na projektiranju ceste prema Županji s četiri trake. Time ćemo dobiti izravan spoj na autoput koji praktično dolazi u Vinkovce, a sada i najavljujem. Osobno mi je to iznimno važno, vjerujem i našim sugrađanima da kada izađu na kružnom toku kod mosta, s obilaznice odmah ulaze na auto cestu samo kilometar od centra grada. Nosi sigurnost u prometu, skraćuje vrijeme putovanja, rasterećuje promet, olakšat će put bilo kome iz Vinkovaca u svijet i obratno.

Dalo bi se zaključiti da volite izazove. Pripremili ste jedan, pravi gradonačelnički. I mediji su se raspisali i prenijeli vaš poziv jer do sada nije baš uobičajena praksa vaših kolega?!

Uz sve što sam nabrojao, oni zbog kojih ovo sve radimo su naša djeca. Danas, svi mi koji ih imamo, svjesni smo kako previše vremena provode na mobitelima, tabletima, kompjuterima odvojeni od prisnog razgovora s roditeljima, braćom, sestrama, prijateljima. Kako djeca vole jedni drugima davati izazov, ovaj put im gradonačelnik daje izazov da se „isključe” s ekrana i na tjedan dana vode dnevnik aktivnosti bez mobitela, a u druženju jedni s drugima. Pozvali smo 3. i 4. razrede gradskih osnovnih škola, a najkreativnijeg ćemo nagraditi izletom na Papuk. Odgovornost za našu djecu stoji i iza ovakvih inicijativa s naglaskom da upoznaju svoje prijatelje kroz druženje, a ne preko ekrana. Ostaviti virtualni svijet po strani i živjeti u stvarnom, trenutak je još uvijek kada u tom uzrastu možemo utjecati da se više kreću. Vjerujem da nas sve nervira – od roditelja do djedova i baka kada ih vidimo da sjede s mobitelom u ruci, nitko s nikim ne razgovara. Zato kreće akcija „Isključi se” i pozivamo ih da nam pokažu čiji je razred najbolji u odgovoru na ovakav izazov, tko ima najbolju razrednicu i ide u najbolju školu.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno