16 C
Vinkovci
Utorak, 27. rujna 2022.

Rekordna podrška za kandidaturu dosadašnjem gradonačelniku Ivanu Bosančiću

Više od autora

- vl promo-


Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Danas je u Poduzetničkom inkubatoru Vinkovci svoj program za drugi mandat u Gradskoj upravi predstavio kandidat Ivan Bosančić, inače prvi gradonačelnik grada na Bosutu koji je na kraju svog mandata podnio izvješće građanima o radu unazad četiri godine, kako bi svi građani bili upoznati s provedenim projektima i na što su utrošena proračunska sredstva u njegovom prvom mandatu. Bosančić je predstavio mjere koje u sljedeće četiri godine želi realizirati u suradnji s građanima Vinkovaca čije će povjerenje zatražiti na lokalnim izborima u nedjelju, 16. svibnja 2021. godine. Iza sadašnjeg gradonačelnika i njegova tima četiri su godine rada za boljitak Vinkovaca u kojima su iskoristili priliku i realizirali brojne projekte ukupne vrijednosti 1,47 milijardi kuna financirane bespovratnim sredstvima Europske unije. Ovakvim proaktivnim radom, istaknuto je na predstavljanju, sadašnji je gradonačelnik učetverostručio proračun grada Vinkovaca koji je u 2017. godini iznosio 90 milijuna kuna, a danas iznosi 345 milijuna kuna upravo zahvaljujući trudu i zalaganju u pripremi i provedbi projekata.

“Program moga tima koji će sljedeće četiri godine voditi grad Vinkovce koncipiran je u pet različitih smjerova. Jedan od glavnih smjerova svakako će biti razvoj našega gospodarstva. Drugi, izuzetno važan cilj je, naravno, razvoj obrazovanja. Svakako nećemo zapostaviti niti komunalnu infrastrukturu koja mora biti na istoj razini u svakoj našoj ulici”, naglasio je Bosančić i dodao kako će nova proširena industrijska zona “Zalužje” biti osnova razvoja Vinkovaca u sljedeće četiri godine, temelj jednog inovativnog gospodarstva te generator novih radnih mjesta za naše sugrađane.

Proširenim programom poticanja razvoja gospodarstva dodatno će se, dodao je, smanjiti obvezna davanja poduzetnika te poticati poslovni subjekti u kojima su jedan ili više suvlasnika žene ili osobe mlađe životne dobi do 40 godina. Proširenim programom poticanja poljoprivrede poticat će se prijelaz s ratarstva na visoko dohodovnu i radno intenzivnu proizvodnju, promicati lokalni poljoprivredni proizvodi i brendiranje vinkovačkih autohtonih proizvoda. Programom sljedećeg mandata, Bosančić je obuhvatio i projekte izgradnje otvorenog dijela i rekonstrukcije zatvorenog dijela tržnice u cilju kreiranja suvremenog centralnog mjesta za ponudu lokalnih proizvoda i povećanje dostupnosti kvalitetne ponude građanima, a sve u cilju jačanja poduzetništva i konkurentnosti vinkovačkog gospodarstva. Osim gospodarstva, naglasak je stavio i na obrazovanje.

“Novi vrtići, obnovljene škole, jednosmjenski rad škola te produljeni boravak u vrtićima – u sljedeće četiri godine bit će realnost grada Vinkovaca”, pojasnio je Bosančić predstavljajući neke od točaka programa koji je sastavljen prema iskazanim potrebama Vinkovčana koji su pozvani na aktivno uključenje u kreiranje gradskih prioriteta.

Poseban angažman usmjerit će, kaže, ka osiguranju preduvjeta za cjelodnevni boravak djece u svim osnovnim školama u Vinkovcima. Naveo je i kako su projekti za izgradnju novog vrtića u Nazorovom bloku i nove škole u Novom Selu spremni za realizaciju, a u tijeku je i izrada projektno-tehničke dokumentacije rekonstrukcije Mađarske škole koja će zasjati u svom starom sjaju i novom obrazovnom funkcijom u području glazbe, povijesti i STEAM područja. I dalje će u fokusu biti Vinkovačka obitelj kao skup mjera za svakog člana jedne vinkovačke obitelji, a sva promišljanja, projektiranja i planovi razvoja Vinkovaca imat će svoje uporište u stabilnosti svih generacija vinkovačkih obitelji. Povećanje naknada za rođenje djece, smanjenje cijene vrtića, kupnja građevinskih zemljišta po povoljnijim uvjetima samo su neke od mjera u sljedećem mandatu, a novim programima ranog, predškolskog i osnovnoškolskog obrazovanja doprinijet će se usklađivanju obiteljskog i poslovnog života u vinkovačkoj obitelji.

“Svaki kutak našega grada mora imati jednak o razvijenu komunalnu infrastrukturu. U svakom kutku grada Vinkovaca svako dijete mora imati jedno moderno dječje igralište i moderan sportski teren”, zaključio je Bosančić navodeći kako je u prethodnom mandatu započet taj trend i izgrađeno je petnaest novih dječjih igrališta, a trenutno se grade još dva suvremena multifunkcionalna igrališta u gradskim četvrtima.

Najavio je kako će i u idućem mandatu nastaviti razvijati razne urbane sadržaje i unaprjeđivati “zelene” sadržaje poput energetskih obnova i obnove toplinskog sustava gradskog grijanja. Sportska i rekreacijska infrastruktura u gradu dodatno će se proširiti otvorenim bazenima u Lenijama, sportsko-rekreacijskim centrom u parku Papuk te novim poučnim stazama na Sopotu i Trbušancima. Bosančić je poručio kako će se i u sljedećem mandatu raditi na dodatnom poboljšanju postojećih i kreiranju novih događanja u gradu koji za cilj imaju povećanje broja posjetitelja i turista, ali i ispunjenja slobodnog vremena domicilnog stanovništva.

“Grad Vinkovci su najstarije naselje u Europi, ali i prijestolnica tradicijske kulture. Mi ćemo i dalje njegovati naše manifestacije i biti brend ne samo Slavonije i Baranje nego i cijele Hrvatske”, najavio je Bosančić dajući za primjer buduću namjenu PIK-ovog stana u svrhu razvoja gastronomskog i tradicijskog turizma uz osnivanje Gourmet akademije, osiguranjem smještajnih kapaciteta i osnivanjem interpretacijskog centra.

Demografska revitalizacija će svakako biti jedan od glavnih razvojnih smjerova. I dalje će Vinkovačka obitelj biti glavna i osnovna vodilja u svim projektima, u svim promišljanjima u gradu Vinkovcima, rečeno je na predstavljanju.

“Svaka mjera unutar navedenih razvojnih smjerova u skladu je s Nacionalnom razvojnom strategijom Republike Hrvatske do 2030. te doprinosi ostvarenju pametnije, zelenije i povezanije Europe. Izrađena je projektno-tehnička dokumentacija naših strateških projekata i spremni smo za njihovo apliciranje na javne pozive za bespovratna sredstva osigurana kroz Nacionalni plan za oporavak i otpornost, Višegodišnji financijski okvir 2021.-2027. te Mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU)”, ističe Ivan Bosančić.

Naime, Vinkovci će u sljedećem razdoblju biti jedan od gradova kojima je omogućena provedba ITU mehanizma u svrhu kreiranja Vinkovaca kao pokretača gospodarskog razvoja urbanog područja kojem gravitiraju okolne općine i gradovi, a Bosančić će tu mogućnost iskoristiti za dodatno povlačenje bespovratnih sredstava za sve one projekte od neizmjerne vrijednosti za stanovnike ovog područja.

“Polazeći od ostvarenog rezultata i stečenog iskustva, spreman sam opet preuzeti odgovornost i nastaviti raditi u korist svakog sugrađanina. Siguran sam kako ću skupa sa svojim timom i ponovljenim povjerenjem naših građana nastaviti graditi još ljepše i bolje Vinkovce”, zaključio je na samom kraju kandidat za gradonačelnika grada Vinkovaca Ivan Bosančić.

Za kraj dodajmo kako se Ivan Bosančić nakon predstavljanja programa s prvim suradnikom i kandidatom za zamjenika gradonačelnika Josipom Romićem, timom suradnika i koalicijskim partnerima uputio predati potpise za kandidaturu. Ovom prilikom istaknuo kako je iznimno zadovoljan velikim brojem potpisa te se zahvalio sugrađanima na rekordnoj podršci u gradu na Bosutu jer je podršku njegovoj kandidaturi dalo preko 8.000 Vinkovčana.

“Ova brojka me zadužuje da i nadalje opravdam povjerenje građana i da nastavimo s radom i projektima u idućem mandatu kako bi osigurali još bolji i kvalitetniji život u našem prelijepom gradu za koji se vrijedi boriti i raditi. Hvala mojim sugrađanima koji su u ovolikom broju podržali moju kandidaturu”, zaključno je istaknuo Bosančić.

Program „Siguran izbor za razvoj Vinkovaca 2021.-2025.“ može se pročitati na https://program.ivanbosancic.hr/

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno