U izdanju Udruge katoličkih izviđača “Jarmina” izašao je roman “U traganju za izgubljenim totemom”, ili skraćeno “Tragač”. Riječ e o romanu prvijencu autora Mateja Delaša iz Jarmine kraj Vinkovaca, po struci nastavnika Hrvatskoga jezika, te prvi jarminački roman uopće i jedan od rijetkih koji obrađuju temu izviđaštva. Također, prvi je roman o katoličkome izviđaštvu u Hrvatskoj.

Roman je humorističan, izviđački, avanturistički, dječje detektivski i većim dijelom istinit. Dijelom je i filozofski, čime je autor zadržao pravo na glavnoga lika koji je zaista tragač, na lika kakvog želi, lika koji o izviđaštvu ne zna, ali želi znati i napreže sve moždane vijuge kako bi čitatelju i čitateljici dočarao svoju svijest o traganju.

Roman je stvoren na temelju tada vrlo svježega (iako sirovoga) dokumenta Udruge te je autor uz to iskoristio svoje izviđačko iskustvo i poznavanje tadašnjih članova, u učionici i vani, kako bi ovaj roman imao uvjerljivu fabulu i zanimljivu priču, što god to zanimljivu značilo. Svi su likovi stvarni te želi nastaviti priču. Na početku romana jedan sasvim neobičan, nevažan, nepoznat, neugledan, nejasan, neshvaćen, neuspio, neostvaren i neimenovan lik, iako nosi nadimak Tragač, pronalazi zanimljive škrabotine pomoću kojih, vjeruje, konačno može napisati svoju priču nakon svih višegodišnjih pokušaja. Čita dokument, razvija priču te čitatelja i čitateljicu želi uvesti u život zanimljive izviđačke družine.

Zasad kritike kažu da je roman postmoderni, na vrlo neobičan način govori o Udruzi, njezinim članovima, povijesti, o ideji izviđaštva i povijesti općenito.

“Roman sam napisao najprije svojim izviđačima, a zatim svima koji se osjećaju mladima, a izviđači znaju što to znači u našem jeziku. Izviđačkih romana u Hrvatskoj nema puno, a “U traganju za izgubljenim totemom”, ili “Tragač”, jedan je od pokušaja nastanka jednoga, što ćete prepoznati pročitate li knjigu do kraja. K tomu, o katoličkome izviđaštvu, odnosno skautizmu, nema ih uopće. Koliko god neki postupci u pisanju bili neobični ili ponekad na trenutak teže probavljivi, ne odustajem i kroz njih tražim svoj izlaz jer nema ništa običnije niti jednostavnije od običnosti i jednostavnosti, barem u životnoj i semantičkoj logici.”, rekao je autor Matej Delaš.

Naslovnicu izviđačkoga humorističnog romana ilustriralo je dvoje članova Udruge katoličkih izviđača “Jarmina”. Karla Culi članica je klana, uzrasta srednje škole odnosno voditelja, i imala je šesnaest godina u trenutku objavljivanja romana, a Roko Brodar bio je devetogodišnji poletarac. Roko je učenik Osnovne škole “Matija Gubec” iz Jarmine, a Karla je učenica Gimnazije Matije Antuna Reljkovića Vinkovci.

Za tisak je zaslužan obrt Mar-tis iz Vinkovaca, vlasnika Ivana Đukića, a za fotografije u romanu Andrea Pavić, djelatnica ovog vinkovačkog obrta, kojima se udruga i autor i ovom prigodom zahvaljuju. Isto tako zahvalu su uputili i brojnim anonimnim donatorima, kao i općini Jarmina koja je pokrila kompletan tisak romana.

Sva zarada od njegove prodaje, kao i sve donacije koje je Udruga katoličkih izviđača Jarmina primila biti će usmjerene u dobrotvorne svrhe. U koju svrhu će novac biti utrošen autor i Udruga katoličkih izviđača Jarmina otkriti će na jarminačkoj promociji romana i kojoj još, a vezano uz ovu situaciju epidemije koronavirusa, nije određen datum.

Udruga katoličkih izviđača Jarmina djeluje od 1997. To je udruga čije su osnivanje potaknuli talijanski skauti prvom polovicom devedessetih, članovi su Saveza izviđača Hrvatske oduvijek, i prva su katolička izviđačka udruga u Hrvatskoj. Članovi su najviše srednjoškolci, oni ju najviše nose, oni su i likovi romana.

Osnovna zadaća UKIJ-a je sudjelovanje u obrazovnom procesu mladih nudeći im sredstva i prilike za osobno sazrijevanje, prema vjeri koju im je Bog dao, a kroz izviđaštvo temeljeno na obrazovnim vrijednostima metode rada utemeljitelja skautizma sir Roberta Baden Powella.