23 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 15. srpnja 2024.

Sezona viroza počela ranije nego inače

Više od autora

- vl promo-
Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

Povratak u školske klupe i dječje vrtiće oduvijek se, osim uz početak nove školske, odnosno pedagoške godine, vezao i za razne prehlade i uobičajene bolesti kojima pogoduje hladnije vrijeme, zatvoreni prostor i veća koncentracija ljudi u jednom prostoru.

Iako je sve u zadnjih nešto manje od dvije godine u znaku pandemije koronavirusa, cijepljenja, epidemioloških mjera i testiranja, ne treba zaboraviti i na „standardne“ sezonske viroze koje su nas patile u vremenu prije pandemije. Za one najmanje, koji tek kreću u vrtić ili nastavljaju svoj put tamo, u ovom dobu godine uobičajene su crijevne viroze, problemi vezani za respiratorni sustav koji se ponekad razviju čak i u upalu pluća te vodene kozice.

U vinkovačkim pedijatrijskim ambulantama po tom se pitanju ni početak ove pedagoške godine ne razlikuje previše od prošlih. „Svake godine, početkom jeseni, ponavlja se situacija. Vladaju većinom virusna oboljenja kao što su vodene kozice, crijevne viroze i slično, ali svakako moram napomenuti kako nas je cijela ta situacija ove godine dočekala puno ranije nego što smo očekivali. Inače je slučaj bio da bi se takve bolesti, nazovimo ih prehladama, pojavile tek krajem listopada, a od ove godine povećan broj pacijenata krenuo je čak mjesec dana ranije“, rekla je Diana Hočevar Papić, vinkovačka pedijatrica, dodavši kako predškolska djeca gotovo da i ne obolijevaju od COVID-19 bolesti, što im je svakako olakšanje u cijelom procesu s obzirom na to da za vrijeme radnog vremena u prosjeku imaju oko 60 pregleda, a nije rijetkost da taj broj ponekad dođe i do sto.

„Pune su dječje ambulante, isto kao i Odjel pedijatrije u OŽB Vinkovci, a roditelji čekaju s djecom satima na pregled. Ja radim već dugi niz godina i ne pamtim puno godina u kojima je sve krenulo tako rano i intenzivno“, pojasnila je Hočevar Papić.

Slična je situacija i u ambulantama obiteljske medicine gdje pacijenti najčešće traže pomoć za virusna oboljenja, prehladu, upale grla te teži oblik, gnojnu anginu, koja zahtijeva primjenu antibiotika. Uobičajen je povećan broj prehlada nakon početka školske godine, ali to, kao i kod male djece, svakako ovisi o povećanom broju kontakata u zatvorenom prostoru, kao i o činjenici da ulazimo u hladniji dio godine koji pogoduje respiratornim virusima.

Kada postoji sumnja na koronavirus, svi se pacijenti prije dolaska u ambulantu moraju najaviti s točno određenim simptomima. U slučaju sumnje na COVID-19, moguće je u ambulanti napraviti brzi antigenski test, a ako postoji poznat kontakt s oboljelima, djeca se odmah mogu naručiti na PCR test. Ako on bude pozitivan, sva djeca starija od 10 godina trebala bi imati negativan test prije povratka u školske klupe. „Broj oboljele djece od koronavirusa i dalje nije velik te puno češće obolijevaju oni stariji“, rekli su iz jedne vinkovačke obiteljske ambulante upozorivši na važnost cijepljenja te istaknuvši kako je 2019. godine uvedeno obvezno cijepljenje protiv pneumokoka i od tada se djeca puno rjeđe javljaju u ordinacije s pneumokoknim infekcijama, odnosno upalama pluća, sinusa, meningitisa i slično, što dokazuje koliko je ono bitno.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno