29 C
Vinkovci
Nedjelja, 14. travnja 2024.

Za prijevoz redovitih studenata vlakom osigurano 940 tisuća kuna

Više od autora

- vl promo-
Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

Vukovarsko – srijemska županija i HŽ Putnički prijevoz od 1. listopada do 31. prosinca 2021. godine sufinanciraju prijevoz vlakom redovitim studentima koji imaju prebivalište na području županije, od mjesta stanovanja do mjesta studiranja u Hrvatskoj.

Oni koji studiraju u Osijeku i Slavonskom Brodu imaju pravo na dvije povratne ili četiri jednosmjerne besplatne karte tijekom kalendarskog mjeseca, a oni koji studiraju u ostalim mjestima ostvaruju pravo na jednu povratnu ili dvije jednosmjerne besplatne karte u istom vremenskom razdoblju.

Studenti koji su ovu mjeru već prije koristili, na blagajnu Željezničkog kolodvora Vinkovci moraju donijeti potvrdu o redovitom studiranju kako bi produžili prava dok oni koji po prvi puta koriste ovu pogodnost moraju prvo otvoriti profil Student Vukovarsko-srijemske županije. Iz Županije navode kako je ove godine interes veći nego ikad, a točnu brojku znat će tek za mjesec dana.


Predviđen iznos za prijevozne karte prvotno je iznosio 750 tisuća, a upravo zbog velikog broja prijava, rebalansom proračuna dodano je još 190 tisuća kuna. „Mi ćemo sad s 940 tisuća kuna imati gotovo jednaka sredstva kao i Splitsko – dalmatinska županija koja im i veći broj stanovnika i osjetno više studenata”, rekao je Mario Meštrović, v.d. pročelnika Upravnog odjela za sport, mlade i demografiju Vukovarsko-srijemske županije dodavši kako je već sada registrirani broj studenata premašio brojku od 1100 što je ekvivalent 1800 vožnji.

„Drago mi je da svake godine ima sve više prijava i što su mladi zainteresirani. Prije tri godine krenuli smo sa 650 korisnika i 300 tisuća kuna, godinu nakon taj se broj popeo na tisuću studenata i 410 tisuća kuna dok je u ovoj godini mjeru koristilo oko 1.200 studenata, za što je izdvojeno 940 tisuća kuna”, naveo je naglasivši kako je cilj ove mjere vraćanje studenata u mjesta u kojima su odrasli. Nije rijetka situacija da oni koji studiraju u Zagrebu ili dalje najčešće ostanu tamo i nakon studija, a upravo se to ovom mjerom želi spriječiti.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno