Posljednjih nekoliko tjedana intenzivno se raspravlja o završetku školske godine. Hoće li učenici stići obaviti sve svoje obaveze? Kako će izgledati ocjenjivanje? Tko na kraju može natrag u školu, a tko ne? Ministarstvo znanosti i obrazovanja gotovo svakoga dana pokušava dati odgovore na pitanja koja muče građane, a mi smo dodatne potražili u vinkovačkim školama.

„Kraj školske godineće se dogoditi u online okruženju. Situacija je to koja se nije nikad do sada dogodila. Neće biti oproštaja maturanata na kakav smo navikli, koji je već tradicija. Neće biti norijade niti maturalnih zabava. Što se tiče zaključivanja ocjena, one će se zaključiti uzimajući u obzir ocjene postignute tijekom cijele nastavne godine, uključujući i nastavu na daljinu u kojoj su učenici trebali dobiti barem dvije ocjene iz svakog nastavnog predmeta“, pojasnila nam je Marina Topalović, pedagoginja u Zdravstvenoj i veterinarskoj školi Dr. Andrije Štampara, dodavši kako su učenici za vrijeme trajanja nastave na daljinu imali priliku ispraviti i negativne ocjene i to putem videokonferencija, online testova ili putem izrade složenijeg zadatka.

U školama ističu kako će svi učenici stići ispuniti sve svoje školske obaveze, bez obzira završe li školu online putem ili u školskim klupama. Što se tiče povratka, zbog povoljne epidemiološke situacije, djeca se mogu vratiti u razrednu nastavu i vrtiće, ali roditelji i odgajatelji moraju se pridržavati uputa koje je izdao Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Učenici od 5. do 8. razreda neće se vraćati u školske klupe, dok će se srednjoškolcima nastava i dalje odvijati na daljinu.

„Nema bitne razlike što se tiče kraja nastavne godine i zaključivanja ocjena. Uspjeh učenika i zaključivanje ocjena definirani su Zakonom o odgoju i obrazovanju i moraju se na isti način provesti u virtualnoj i redovitoj nastavi“, rekao je Josip Jovanovac, ravnatelj Drvodjelske tehničke škole, o načinu ocjenjivanja učenika u virtualnoj nastavi i u školi. Isto su nam potvrdili i u Osnovnoj školi Vladimira Nazora, u kojoj su istaknuli kako promjene u ocjenjivanju nema jer se u obzir uzima rad tijekom cijele godine.

Završeno je i javno savjetovanje o tome kako će izgledati upisi u sljedeću školsku godinu, a nacrt odluke donosi velike datumske promjene, prema kojima upisne aktivnosti neće završiti prije kraja srpnja. To je gotovo dva tjedna kasnije od uobičajenog, pa će roditelji i djeca cijeli srpanj provesti u neizvjesnosti.

„Prema odluci Ministarstva, upisi će se i ove godine obavljati elektronički –osmašiće se u sustav moći početi prijavljivati od 1. lipnja (lani je to bilo od 27. svibnja), a objava konačnih ljestvica poretka pojedinih škola bit će tek 25. srpnja, umjesto 13. srpnja, kao što je to bilo prošle godine. U skladu s takvim rokovima, upisnice će učenici u odabrane srednje škole donositi tek između 27. i 31. srpnja, ovisno o odluci pojedine škole, a prošle je godine taj rok bio između 15. i 19. srpnja“, pojasnili su nam pedagog Josip Bradarić i zamjenica ravnatelja Ružica Zucić u Poljoprivredno šumarskoj školi Vinkovci.