3 C
Vinkovci
Utorak, 5. ožujka 2024.

Sve se uglavnom svodi na nadmetanje HDZ-ovih i nezavisnih kandidata

Više od autora

- vl promo-
Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Nakon što je prošlu nedjelju ponovljeno glasovanje u sedam općina i gradova, Državno izborno povjerenstvo konačno je priopćilo kako će se u drugom krugu lokalnih izbora, u nedjelju 30. svibnja, birati 87 općinskih načelnika, 56 gradonačelnika, 14 župana i gradonačelnik Zagreba. Ukupan broj gradova i sela u kojima će se u nedjelju održati drugi krug glasovanja je 432, a broj biračkih mjesta 5.496. U Vukovarsko-srijemskoj županiji građani biraju nove lokalne čelnike 5 općina i 3 grada te župana.

Pravo glasa na ovim izborima ima 145.074 birača u županiji, u Vukovaru 23.138, u Županji 10.516, u Iloku 5.212, a u Otoku 5.012. U 26 općina Vukovarsko-srijemske županije pravo glasa ima 73.075 birača. Najviše ih je 6.353 u općini Ivankovo, a najmanje 1.187 u općini Tompojevci. Vinkovci imaju registriranih 29.197 birača, birališta su otvorena od 7 do 19 sati, a glasovanje se u našem gradu provodi na 33 biračka mjesta.

Na glasačkim listićima u drugom krugu imamo po dva kandidata, redoslijedom koliko su dobili glasova. Pobjednik je onaj koji osvoji više, a u odnosu na prvi krug nemamo više opciju biranja gradskih ili općinskih vijeća i kandidata za Županijsku skupštinu. Dakle, birači biraju opciju A ili opciju B odnosno, kada su izbori za župana u pitanju, Damira Dekanića ili Josipa Dabru.

Jedan od dvojca Damir Dekanić i Josip Dabro bit će novi župan naše županije


Kada govorimo o samim rezultatima i opcijama u drugom krugu, što se gradova tiče, treba prvo istaknuti kako su povjerenje svojih sugrađana u prvom krugu dobili otočki Josip Šarić i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić. No, u Iloku, Vukovaru i Županji u nedjelju nas očekuje prava drama, Ivan Penava s dvostruko više osvojenih glasova u drugom krugu dočekuje HDZ-ovog Nikolu Mažara, tu su procjene različite, od onih da je velika prednost dosadašnjeg gradonačelnika nedostižna, do onih da Mažar ipak ima šanse jer sve kreće ispočetka.

Nezavisni protiv HDZ-a, priča je koja važi i za Županju i Ilok. U najistočnijem hrvatskom gradu sučelit će se dvije dame odnosno dosadašnja gradonačelnica Marina Budimir i HDZ-ova kandidatkinja Renata Banožić, a u Županji će dugogodišnji HDZ-ov gradonačelnik Davor Miličević snage odmjeriti s dojučerašnjim kolegom Damirom Juzbašićem.

Primjetan je, dakle, uzlazni trend nezavisnih kandidata koji sve više preuzimaju primat od velikih stranaka. HDZ je, primjerice, u prvom krugu izgubio Cernu, Gunju i Privlaku, a dobio Tordince. U drugom krugu će se nadmetati u Jarmini, Tompojevcima, Drenovcima i Tovarniku. SDP, nekada najjača oporbena stranka, prilično posustaje, u gradovima ih više praktički nema te su pobjede izborili samo u općinama Stari Mikanovci i Babina Greda. U Drenovcima će Jakša Šestić po novi mandat protiv nezavisnog kandidata Josipa Nusurovića. U Jarmini je nezavisni Goran Ileković u blagoj prednosti ispred dosadašnjeg načelnika Andrije Draganića, kao i nezavisni Marko Bikić ispred HSS-ova Stjepana Gašparovića u Štitaru. U Tompojevcima su u drugom krugu nezavisni Zdravko Zvonarić i Milan Grubač, a u Tovarniku će snage odmjeriti nezavisna kandidatkinja Ruža Veselčić-Šijaković i Anđelko Dobročinac.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno