10 C
Vinkovci
Utorak, 5. ožujka 2024.

Turizam dostupan svima u društvu bez barijera

Više od autora

- vl promo-
Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

U Diopter – otvorenom učilištu u Puli održana je konferencija za medije s ciljem predstavljanja projekta „Turizam dostupan svima – razvoj preduvjeta za implementaciju turističkih usluga dostupnih osobama s invaliditetom“. Osim uživo, partneri i druge zainteresirane strane iz različitih županija imali su priliku sudjelovati i online.

U narednih 20 mjeseci, koliko projekt traje, izradit će se novi program osposobljavanja za turističkog animatora osoba s invaliditetom te će se u tri hrvatske županije formirati centri za cjeloživotno profesionalno usmjeravanje.

Projektne aktivnosti provodit će se u Vukovarsko-srijemskoj, Istarskoj i Brodsko – posavskoj županiji, a partneri na projektu su Učilište Studium – ustanova za obrazovanje odraslih, Društvo distrofičara Istre, Turistička agencija Zeatours te Pučko otvoreno učilište Libar iz Slavonskog Broda dok je nositelj projekta Diopter – otvoreno učilište Pula.

Ravnateljica Učilišta Studium Ana Gale na konferenciju se priključila online te je u svome javljanju istaknula važnost razvoja centara za cjeloživotno profesionalno usmjeravanje s ciljem unapređenja rada s osobama s invaliditetom.

Tko su OSI turisti?


Prema podacima Europske komisije učestalo putuje 300 milijuna osoba s invaliditetom i 30 milijuna osoba u invalidskim kolicima. Oni putuju u pratnji najmanje jedne osobe, troše veće količine novaca i često putuju van sezone, u posezoni i predsezoni. OSI turisti optimistični su i društveni te organizirani tijekom putovanja, podsjetili su danas voditelj poslovnice Zeatours Floris Milohanović i predsjednik Društva distrofičara Istre Robert Raste, oboje predstavnici partnera projekta. Međutim, veliki je problem nedostatak osoblja koje bi trebalo pružati podršku osobama s invaliditetom kako bi se bolje osjećale i koristile različite turističke usluge. Europska unija ima, rečeno je, brzorastuće tržište za pristupačni turizam. Samo u 2019. broj osoba s invaliditetom zaokružen je na 140 milijuna. Velika je stoga potreba za educiranim osobljem u ovom segmentu turizma.

Turistički animator za osobe s invaliditetom

U sklopu projekta izradit će se i pilotirati novi program osposobljavanja za zanimanje „Turistički animator/-ica za osobe s invaliditetom“. Za ovo zanimanje educirat će se moći nezaposlene osobe, ali i 12 osoba s invaliditetom koje će, logično, najbolje razumjeti potrebe OSI turista, rekla je Maja Milevoj, ravnateljica nositelja projekta, Diopter – otvorenog učilišta Pula. Naime, po završetku osposobljavanja, turistički animator za OSI moći će osmišljavati i izvoditi programe slobodnog vremena, voditi domaće i strane turiste na pristupačne lokacije, poznavati poslovni bonton te poticati uključivost i interakciju. Time županije u kojima se projekt uspješno provede postaju konkurentnije kao turističke destinacije svojom pristupačnošću.

Edukacija je temelj

Na teme motivacije polaznika, aktivnog uključivanje OSI u nastavu, osnaživanja i pružanja psihosocijalne pomoći OSI, educirat će se predavači i mentori iz partnerskih organizacija. Djelatnici Dioptera, Studiuma i POU Libar proći će usavršavanje za cjeloživotno profesionalno usmjeravanje za OSI, a sve kako bi tri spomenuta centra u Istarskoj, Brodsko – posavskoj i Vukovarsko – srijemskoj županiji kvalitetno odradili uslugu karijernog savjetovanja u području turizma. Rezultat projekta bit će i priručnik s metodama rada na motiviranju, uključivanju i osposobljavanju OSI. Bit će izrađen standard zanimanja i standard kvalifikacija za program turističkog animatora za osobe s invaliditetom. Projekt je slojevit, inkluzivan, podrazumijeva empatiju i edukaciju, te neposredno primjenjiva znanja, kao i učinak na lokalnu zajednicu, budući da prelazi granice jednoga sektora, a što je najvažnije, ruši vidljive i nevidljive barijere, zaključila je ravnateljica Dioptera Maja Milevoj.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno