10 C
Vinkovci
Utorak, 5. ožujka 2024.

U posljednje 3 godine za naknade učenicima izdvojeno više od 6 milijuna kuna

Više od autora

- vl promo-
Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Uz Zadar, Vinkovci su vodeći među 50 hrvatskih gradova koji najviše izdvajaju za sufinanciranje školskog pribora i materijala osnovnoškolcima i srednjoškolcima, istraživanje portala Gradonačelnik.hr pokazalo je naime kako je tih 50 gradova za pomoć roditeljima svojih školaraca u 2020. godini izdvojilo od 20 tisuća do 2,2 milijuna kuna, a na čelu tog popisa su Zadar s 2,3 i Vinkovci s 1,9 milijuna kuna.

Kad je u pitanju osnovnoškolsko obrazovanje na području Grada Vinkovaca aktualna tema uvijek je broj djece pa iako se bilježi veći broj prvašića, s druge strane imamo pad ukupnog broja djece u školama. No, pročelnica Upravnog za društvene djelatnosti Andrea Vinković tvrdi da, ako se pogledaju brojke unazad par godina, ima razloga za optimizam. “U školskoj godini 2018./2019. imali smo 2.978 učenika, godinu kasnije 2.902 učenika, dok je ovu školsku godinu upisalo 2.877. učenika. Možemo dakle reći kako se negativan trend pada broja djece smanjuje. Prijašnjih smo godina znali gubiti i po 100 djece u školskoj godini, međutim najnoviji podaci pokazuju smanjenje od samo 25 djece. Nastavimo li ovim tempom sigurno ćemo doći i do trenutka zaustavljanja pada broja djece, za početak, a onda nadamo se i do povećanja”, objašnjava.

A osim što u Gradu od 2018. godine isplaćuju jednokratne naknade u iznosu 1.000 kuna za svakog polaznika prvog razreda osnovne škole, za koje je isplaćeno 1.032.000 kuna, sufinanciraju i ostalim osnovnoškolcima kupnju radnih bilježnica i ostalog radnog materijala za što je do sada, od kako su pokrenuli ovaj program utrošeno čak 3.677.000 kuna.

Kad su u pitanju naši srednjoškolci, od prošle godine im osiguravamo besplatan gradski prijevoz. Ovo je pravo koristilo 353 srednjoškolca što je na godišnjoj razini iznos od gotovo 530.000 kuna. Također prošle godine po prvi puta smo raspisali natječaj za učeničke stipendije. Tako i ove godine je raspisan natječaj koji je upravo u tijeku i traje do 30. listopada, a podijelit ćemo 60 stipendija. Stipendiju dajemo za jednu školsku godinu u iznosu od 3.000 kuna. Također isplaćujemo po 1.000 kuna za svakog upisnika prvog razreda srednje škole, a od 2018. godine za tu svrhu utrošeno je, odnosno tek će biti kada uplatimo ovogodišnji dio, ukupno 1.013.000 kuna. Što se tiče pomoći visokom školstvu, naravno da naši studenti imaju pravo na stipendije, a upravo je i raspisan natječaj za dodjelu stipendija koji je izašao danas i traje 15 dana. Svake godine se broj dodijeljenih stipendija povećava, tako smo ih u prošloj godini dodijelili ukupno 277 što je gotovo 2 milijuna kuna”, kaže pročelnica Vinković, koja je na čelu upravnog odjela koji obuhvaća vrlo značajne resore socijalne skrbi, predškolskog odgoja, obrazovanja i sporta.

Činjenica da ovaj odjel u 2020. godini ima proračun od 82.367.000 kuna, što je gotovo trećina ukupnog proračuna Grada Vinkovaca, govori u prilog o kolikom se opsegu projekata i posla radi.

“Možemo reći da smo odjel koji prati naše građane od onog najsretnijeg trenutka rođenja djeteta, preko polaska u vrtić i polaska u osnovnu i srednju školu, studiranje, pa sve do one treće životne dobi. Naglasila bi stoga da je jedna od pronatalitetnih mjera, koju Grad Vinkovci već godinama provodi, naknada za rođenje djeteta u iznosu od 2.000 kuna. Ovaj je iznos s 1.000 na 2.000 kuna podignut prije dvije godine, a od te 2018. godine do danas isplaćeno je ukupno 1.488.000 kuna. Važno je za napomenuti da sufinanciramo i boravak djece u vrtićima, pa tako subvencioniramo 48% mjesečne ekonomske cijene za prvo dijete, za drugo dijete 64% cijene te za treće i svako sljedeće dijete 92% ekonomske cijene. Nadalje, prema Odluci o Socijalnoj skrbi Grada Vinkovaca za 2020. godinu iznos cijene koju plaćaju roditelji umanjuje se za 30% ako prihod po članu kućanstva ne prelazi iznos od 1.500 kuna čime je cenzus u odnosu na prošlu godinu povećan za 300 kuna. Također, temeljem Odluke o socijalnoj skrbi od plaćanja dječjeg vrtića oslobođena su djeca s poteškoćama u razvoju, djeca iz udomiteljskih obitelji, djeca žrtve obiteljskog nasilja i djeca bez oba roditelja”, ističe Andrea Vinković te napominje kako je osobito ponosna na činjenicu da već drugu pedagošku godinu osiguravaju pomoćnike u vrtiću koji pomažu integraciji djece s posebnim potrebama u redovite odgojno-obrazovne skupine.

Iza nas je puno provedenih projekata i programa i naši to sugrađani zasigurno prepoznaju. Pred nama je još više posla i još više projekata i programa usmjerenih ka boljitku naših sugrađana, vjerujem kako rezultati neće izostati”, poručuje pročelnica Vinković.

Kapitalni projekti vrijedni gotovo 50 milijuna kuna

Energetski su obnovljena tri objekta vrtića, Pčelica, Stribor i Budućnost, za što je izdvojeno gotovo 5 milijuna kuna.


Završena je energetska obnova Osnovne škole “Antun Gustav Matoš”, vrijednost projekta je 17 milijuna kuna.

Privode se kraju radovi energetske obnove osnovne škole Vladimira Nazora, vrijedni 11 milijuna kuna.

Završena je i izgradnja Osnovne škole Nikole Tesle u koju je uloženo do sada preko 13 milijuna kuna.

U tijeku je energetska obnova zgrade Sokolski dom, u koju će biti uloženo 3 milijuna kuna.

U Gradu podižu mirovinski cenzus, ove godine božićnicu će dobiti veći broj umirovljenika

Kad su stariji građani u pitanju u Upravnom odjelu društvenih djelatnosti ističu projekt “Zaželi”, koji je upravo usmjeren na pomoć i potporu starim i nemoćnim osobama, koji kroz isti mogu očekivati pomoć oko pospremanja, pripremanja obroka i naravno često najpotrebniji razgovor i osjećaj da je netko uz njih i da nisu sami. Uspješno je proveden prvi dio projekta u vrijednosti gotovo 7 milijuna kuna i nedavno je započela druga faza u vrijednosti od 4.615.000 kuna, a zaposleno je 50 žena iz skupine teže zapošljivih koje skrbe o čak 300 korisnika. “Sufinanciramo i rad naših gradskih udruga umirovljenika koje provode programe usmjerene na podizanje kvalitete života i obogaćivanje sadržaja građana treće životne dobi. Isplaćeno je oko 680.00 kuna božićnica, a planirane su i ove godine s time da će se krug umirovljenika koji će ovo pravo ostvariti povećati, odnosno podići će se mirovinski cenzus”, naglašava pročelnica Andrea Vinković.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno