16 C
Vinkovci
Petak, 24. svibnja 2024.

Učenicima ove godine oko sto dana praznika

Više od autora

- vl promo-
Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

Prethodna školska godina bila je puna izazova kako za ravnatelje, nastavnike i učitelje, tako i za učenike koji su iz tjedna u tjedan dobivali upute hoće li nastavu pohađati online ili u učionicama svoje škole. Ispiti su se provodili na mali milijun načina, a najviše su, kao i uvijek, bili pogođeni maturanti koji su se, uz sav stres u školi, morali pripremati za državnu maturu u ovim posebnim uvjetima.

Nova školska godina započela je u ponedjeljak uz želju da se nastava održava „licem u lice”, kako učenici svoje najbolje bezbrižne dane druženja s prijateljima ne bi provodili u svojim sobama ispred raznih ekrana. U školskom kalendaru došlo je do nekoliko promjena s obzirom na prijašnje godine.

Kao što je već rečeno, prvo polugodište započelo je 6. rujna i trajat će do 23. prosinca dok će drugo polugodište trajati od 10. siječnja do 21. lipnja. Za maturante će taj vremenski okvir, kao i prijašnjih godina, biti kraći. Zadnji dan njihovog srednjoškolskog obrazovanja bit će 25. svibanj, nakon kojega kreću pripreme za državnu maturu i sami ispiti.

I praznici će također ove godine biti rascjepkaniji nego inače. Jesenski, koji će trajati dva dana, spojit će se s blagdanom Svih Svetih pa će se školarci u klupe vratiti 4. studenog. Oni zimski bit će podijeljeni u dva dijela – prvi od Badnjaka do 9. siječnja, a drugi od 21. do 27. veljače, što znači da će đaci sve ukupno 24 dana biti slobodni od učeničkih obveza u tom razdoblju. Proljetni praznici na redu su u travnju, oko Uskrsa koji ćemo ove godine slaviti 17. travnja. Učenici će biti slobodni od Velikog četvrtka pa do 24. travnja, što znači da će kod kuće uživati 11 dana.


Svibanj će biti mjesec s najviše dana provedenih u školskim klupama pa će učenici, svi osim maturanata, imati samo jedan slobodan dan, izuzev vikenda, a to je 30. svibanj i obilježavanje Dana državnosti. Na samom kraju, kada đaci u svojim glavama već budu na moru, čeka ih dan odmora na svetkovinu Tijelova, 16. lipnja, a pet dana nakon počinju ljetni praznici koji će trajati do početka rujna.

Zaključno, učenici će u ovoj školskoj godini uživati u stotinjak dana praznika i četiri praznika koji nisu u sklopu vikenda, a svoju će stolicu, nadamo se u školi, grijati punih 176 dana dok će maturanti školu završiti 19 dana ranije.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno