26 C
Vinkovci
Četvrtak, 25. srpnja 2024.

Usprkos kiši 1. MS WALK Vinkovci na Svjetski dan multiple skleroze

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Svjetski je dan multiple skleroze, a prvi put datumski uz njega možemo vezati i 1. MS WALK Vinkovci koji je, usprkos kiši, povela Petra Šepec, jedna od oboljelih od autoimune bolesti čija je pojavnost sve veća, a lijeka još uvijek nema.

“Cilj nam je skupiti korake i malo osvijestiti građane što je multipla”, poručila je ova mlada žena koja se hrabro nosi s podmuklim simptomima uz veliku podršku supruga i cijele obitelji.

Dosta ih je nevidljivih, upozorava, često vrlo personalizirani. Primjerice, umor koji ne prolazi ako se naspavate, trnci, zanošenja, problem s govorom, disanjem, zamagljenje vida, tzv. MS zagrljaj – iznenadno jako probadanje oko srca i trupa dok ste na izvan sasvim normalni bez znakova ikakve bolesti.

Ono što ju najviše smeta, a redovito primjećuje, ljudi često ne znaju reagirati kada im kažete da ste oboljeli ne razmišljajući kako njihove reakcije nekoga mogu povrijediti. Ojačati prvenstveno sebe i misliti pozitivno, Petrina je preporuka.

“Bilo je trenutaka kada sam doživjela neugodnosti. Primjerice, s 18 godina, u jednim svatovima, mama mi je morala izrezati meso na tanjuru na što je jedan čovjek u prolazu kroz šalu komentirao kakav je to red da velikoj djevojci mama reže meso”, ispričala nam je Petra kroz suze brutalni susret, katkada, sa svojom realnošću.

Pozitivno promišljanje, fizička aktivnost, razgibavanje, lagane šetnje, ono su što oboljeli čine kako bi održali kvalitetu života.

Nama pak poziv koji možemo jednostavno svesti pod mudrost “stavi se u moju kožu” ili “stavi se u moje cipele” bio bi sasvim dobar početak, a potom uključiti brojač koraka i hodati jednako za sebe, ali i za one koji to ne mogu jer…

Svaki korak se broji, godine nisu važne, poručuju članovi vinkovačkog MS Tima koji su uključili svoje brojače koraka i krenuli zajedno uz Bosut Kozarčevom i Žanićevom, barem jedan krug na današnji dan uz želju kako će, suvremena medicina i farmacija, uskoro pronaći odgovarajući lijek protiv multiple skleroze.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno