13 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 26. veljače 2024.

Vinkovačkim lađarima veliko priznanje na 24. Maratonu lađa

Više od autora

- vl promo-
Mario Kurhelec
Mario Kurhelec
mario.kurhelec@novosti.hr

Pred nešto više od 2 tisuće ljudi u ciljnoj ravnini Vinkovački lađari uspješno su odradili svoj jubilarni deseti Maraton lađa za što su dobili priznanje i zahvalnicu Udruge lađara Neretve. Lijepu gestu domaćina upotpunila je bakljada Vinkovčana u finišu utrke uz gromoglasni pljesak svih prisutnih, a poznato je da naši lađari gaje velike simpatije nazočnih najpoznatije utrke tradicionalnih plovila duge 22,5 kilometara.

Uvjeti na 23. Maratonu lađa bili su, malo je reći, nesnošljivi. Uz temperaturu zraka od 40 stupnjeva Celzijevih i valove od pola metra, puhao je i jaki vjetar u prsa svim natjecateljima kojih je ove godine bilo preko 500. Unatoč teškim uvjetima treba pohvaliti Vinkovačke lađare koji su uspješno došli do cilja. „Oduševljeni smo ovogodišnjom utrkom jer smo ekipa koju sačinjavaju studenti, kadeti u vojsci i domaći dečki uz tri gosta s Neretve. Bili smo zadovoljni što smo upali među 33 ekipe u glavnom ždrijebu jer su postojale još 3 ekipe izvan konkurencije. Osjećaj je kao da smo bili prvi, ne muči nas što smo u cilj ušli predzadnji”, poručio je predsjednik Vinkovačkih lađara Stjepan Sertić.


Zahtjevnu rutu od Metkovića do Ploča najbrže je odveslala ekipa Stabilne koja je u uzbudljivoj i napetoj završnici u foto finišu za pola lađe slavila ispred lađara iz Zagreba. To je Stabilni četvrto zlato, a ekipa ga je osvojila za 2 sata 11 minuta i 53 sekunde. Vinkovčani su tešku stazu prošli za 2 sata i 42 minute što je za pola sata lošiji rezultat od pobjednika ove tradicionalne utrke.

„To je jako dobar rezultat za nas. Sve pohvale krovnoj organizaciji Udruge lađara Neretve. Sve je organizirano i osmišljeno jako lijepo uz poštivanje svih mjera. Dobili smo i Zlatni štit kneza Domagoja za deset odveslanih Maratona što je veliki uspjeh”, podvlači Stjepan Sertić, a treba reći da Vinkovčani u svojim redovima imaju najmlađeg prijavljenog lađara u povijesti lađara.

Naime, uoči poznatog maratona rodio se maleni Ivan Čorić i nakon par sati života postao najmlađi lađar u povijesti pa su Vinkovački lađari njemu u čast napravili transparent koji je oduševio mnoge gledatelje. Vinkovčani su tako završili svoj petodnevni daleki izlet na jugu Hrvatske, ciljevi su ispunjeni i zadovoljno su se vratili u Vinkovce, a i ove godine očuvana je i od zaborava otrgnuta staro izvorno plovilo iz doline Neretve.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno