U Slakovcima je danas održana vježba operativnih snaga sustava civilne zaštite “Spašavanje unesrećenih i gašenje požara na vozilu nakon prometne nesreće”. Cilj ove vježbe bio je uvježbavanje i podizanje razine osposobljenosti operativnih snaga vatrogastva te drugih sudionika u sustavu civilne zaštite Općine Stari Jankovci.

18. listopada u 11 sati ŽC 112 Vukovar zaprima poziv stanovnika mjesta Slakovci o izlijetanju motornog vozila na križanju Ulice braće Radića i Petra Preradovića u Slakovcima. U vozilu je jedna muška osoba u tridesetim godinama. Ne može se doći do unesrećene osobe i pružiti joj potrebnu pomoć, jer je vozilo znatno oštećeno. Osoba je bez svijesti te ima otvorenu ranu na glavi i krvari. Drugih vidljivih ozljeda za sada nema (nije moguće utvrditi). Osjeti se jaki miris benzina u prostoru motora te postoji mogućnost od zapaljenja vozila. Centar o ovome obavještava OKC PU, DVD Slakovci i Dom zdravlja – Ambulanta Slakovci, a zapovjednik intervencije (DVD Slakovci) po procjeni situacije podiže DVD Novi Jankovci i DVD Stari Jankovci. Scenarij je to bio današnje vježbe kojom se dodatno podigla razina osposobljenosti operativnih snaga vatrogastva te drugih sudionika u sustavu civilne zaštite Općine Stari Jankovci.

Na praktičnom primjeru spašavanja u kojemu su primijenjena sredstva prve pomoći i sredstva za gašenje požara utvrđena je spremnost, obučenost, opremljenost te koordinacija sustava civilne zaštite. Zbog koronavirusa vježba je bila smanjenog obujma te je okupila manji broj sudionika nego inače, no svakako je uspjela ostvariti svoj krajnji cilj, a to je pokazati spremnost naših operativnih snaga. Kroz sat vremena sudionici vježbe uspjeli su dovesti lokaciju u prvobitno stanje te spasiti unesrećenu osobu.

“Nakon ove vježbe možemo utvrditi da su naši mještani u sigurnim rukama, da imamo operativne snage koje su brze u intervencijama jer smo vidjeli za koliko vremena izvuku unesrećenu sobu i ugase požar na automobilu. Ne sumnjamo u njihovu opremljenost i motiviranost, mi tradicionalno provodimo ovakve vježbe i već smo se uvjerili da možemo računati na njih kad god nam zatreba”, rekao je općinski načelnik Dragan Sudarević.

Organizatori pripreme i sudionici ove vježbe bili su: Općina Stari Jankovci, Služba civilne zaštite Vukovar, Policijska postaja Vinkovci s ispostavom Markušica, DVD Stari Jankovci, DVD Novi Jankovci, DVD Slakovci i Dom zdravlja – Ambulanta Slakovci.