13 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 26. veljače 2024.

Božićno vrijeme završava blagdanom Krštenja Gospodinova

Više od autora

- vl promo-
Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

Božićno vrijeme danas je došlo do svog kraja, većina ukrasa već je spremljena u kutije i odložena na tavane i u podrume kuća, a mali je broj onih koji još nisu raskitili bor. Po liturgijskom kalendaru, božićno vrijeme traje sve do Isusova krštenja koje se nekada slavio 13. siječnja, a danas se obilježava prvu nedjelju nakon Bogojavljanja, odnosno Sveta tri kralja. Po crkvenom zakonu božićne jelke naše bi kuće trebale krasiti sve do navedenog blagdana kojeg slavimo danas, a istog su mišljenja i župnici vinkovačkih župa.

Svjesni su činjenice i običaja koji je postao moderan u zadnje vrijeme koji nalaže da se božićno drvce treba raskititi za ili prije blagdana Sveta tri kralja, što nikako nije u kršćanskom duhu. Blagoslov obitelji, koji se odvija u božićnom vremenu, također traje i iza Bogojavljanja, a, kako dodaju, bilo bi lijepo svećenika i ministrante dočekati u blagdanskom okružju, kako duhovnom tako i kroz atmosferu i ukrase u obiteljskom domu.

Osim toga, navode kako je božićno vrijeme već sada uvelike skraćeno te da je prije reforme kalendara trajalo sve do drugog veljače i Svijećnice.


Većina obitelji svoja su božićna drvca već raskitili jer se ona po novom trendu više ne ukrašavaju na Badnjak već početkom prosinca. U gradovima, po trgovačkim centrima, reklamama i u medijima već tada vlada „božićna euforija” pa ne čudi što ukrašene jelke već početkom siječnja nemaju reprezentativan izgled ili je ukućanima jednostavno dosadio miris borovine, usisavanje iglica i svjetlost lampica.

Kako ih građani ne bi bacali na za to nepredviđena mjesta, gradska tvrtka Nevkoš i ove ih godine skuplja po uobičajenom rasporedu prikupljanja ostalog komunalnog otpada. Iz Nevkoša javljaju kako su ljudi već počeli deponirati svoja drvca, a možete ih odložiti na zelenu površinu u blizini spremnika za komunalni otpad ili uz spremnike na zelenim otocima. „Apeliramo na građane u što većem broju svoja božićna drvca deponirati na vidljivom mjestu, pored kante za smeće, odnosno kontejnera, ovisno žive li u stambenoj zgradi ili obiteljskoj kući. Važno je naglasiti da ih nikako ne trebati stavljati u kantu s ostalim otpadom”, rekao je direktor komunalnog poduzeća Nevkoš Ivan Bertić dodavši kako najveći broj drvaca Vinkovčani izbace u tjednu blagdana Sveta tri kralja i onom nakon, a na raspolaganju će im biti otprilike do kraja mjeseca.

Sve izbačene jelke bit će odvezene na dan standardnog odvoza ili dan nakon. Prikupljena drvca naknadno će biti odvezena u Drvnu industriju Spačva gdje će ih usitniti i stvoriti piljevinu za vlastite potrebe.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno