13 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 26. veljače 2024.

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, mjesta posebnog domovinskog pijeteta

Više od autora

- vl promo-
Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

Prije točno 30 godina, grad Vukovar doživio je najveću tragediju u svojoj povijesti, a 18. studenoga ona ponovno oživi u sjećanjima svih Hrvata. „Vukovar – mjesto posebnog domovinskog pijeteta“ slogan je obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., a središnji program započinje uoči samog dana pada grada.

U 10 sati bit će položene ruže i zapaljene svijeće na grobovima poginulih i ubijenih hrvatskih branitelja u Vukovaru, u 19 sati molitvom će počast odati predstavnici vukovarskog svećenstva, a pjesmom će ih pratiti Klapa „Sv. Juraj“ HRM-e.

Obilježavanje 18. studenog započet će paljenjem svijeća učenika osnovnih škola grada Vukovara na Križnom putu od Nacionalne memorijalne bolnice do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata. Nakon komemorativnog programa u krugu bolnice, u 10:30 sati krenut će Kolona sjećanja koju će predvoditi hrvatski branitelji Vukovara, s članovima obitelji poginulih, nestalih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih.

Dolazak na Memorijalno groblje planiran je oko podne gdje će sudionici Križnog puta polaganjem ruža odati počast i zahvalnost svima koji su svoje živote položili na oltar domovine. Početak mise je u 12:30 sati, a predvodit će je mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački. U poslijepodnevnim satima Dunavom će biti puštene svjetiljke u spomen na sve ubijene i nestale, a u obilježavanje se tradicionalno uključuju svi hrvatski gradovi u glavnim ili ulicama s imenom Grada heroja upalit će se svijeće i tako pružiti podršku svima koji su u Domovinskom ratu izgubili svoje najmilije, ali i sjetiti se onih koji su nesebično dali svoje živote za sve nas.


Ispred ruševina skladišta nekadašnje tvornice Borovo Commerce, 19. studenoga obilježava se 30. godišnjica stradanja hrvatskih branitelja i civila u Borovom naselju. Tvornica je bila sklonište za oko tisuću građana te pričuvna bolnica za ranjenike. U tri mjeseca opsade ove gradske četvrti Vukovara poginulo je 176 branitelja i civila, dok je na dan okupacija ubijena 51 osoba. U nepoznato je odvedeno 115 ranjenika i pogubljeno. Njih 48 još se vode kao nestali. U subotu, 20. studenog, dan je sjećanja na zarobljene, mučene i ubijene u Veleprometu i sve, na neljudski način odvedene iz vukovarske bolnice i ubijene na Ovčari.

„Vjerujemo kako će organizacija proteći bez tehničkih i drugih poteškoća, a sve s ciljem dostojanstvenog obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara“, rekli su iz vukovarske gradske uprave.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno