22 C
Vinkovci
Četvrtak, 25. srpnja 2024.

Prikupili 2 tone starog papira na prvoj akciji u ovoj školskoj godini

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Uz poruku Misli zeleno!, OŠ Ivana Mažuranića organizirala je već drugu godinu akciju prikupljanja starog papira, baš kao u stara dobra vremena.

Dio je to projekta jedne osječke tvrtke u koji su uključeni. S obzirom na to da ova vinkovačka škola nosi prefiks EKO škole promovirajući brojne hvalevrijedne aktivnosti, jedan od ciljeva razvijati je svijest o načinima razdvajanja otpada te odvojenog prikupljanja papira kao korisne sirovine. Time, pojašnjava knjižničarka i inicijatorica Gorana Hasel, doprinose očuvanju šuma, ali i razvijaju zajedno pozitivan stav prema očuvanju prirode i okoliša.

OŠ Ivana Mažuranića

Cilj je, također, kroz ovakve akcije, osvijestiti učenike, njihove roditelje i učitelje o važnosti recikliranja, a ujedno i razvijati natjecateljski duh. U tome su i uspjeli, prikupivši oko dvije tone starog papira.

„Odaziv je ove godine bio dosta dobar, kao i prošle, iako to naravno uvijek može biti još i bolje. Najaktivniji su pri tome učenici nižih razreda kojima su ovakve akcije jako zanimljive, stariji se već vode nekim drugim interesima pa su oni i ciljna skupina za dodatno animiranje u nadolazećim akcijama”, najavljuje knjižničarka.

OŠ Ivana Mažuranića

Prikupljanje papira organiziraju čak tri puta tijekom školske godine. Potom ga važu, rezultati se zbrajaju na kraju nastavne godine te se najbolji skupljači za svoj trud i nagrađuju.

„Na državnoj razini nagrađuju se najbolji razredi, a mi kao škola nagrađujemo tri pojedinaca koji su prikupili najviše papira u toj nastavnoj godini i to je učenicima veliki poticaj jer se stvarno potrude i angažiraju čitave svoje obitelji, roditelje, bake, djedove. Svi vrlo rado pomažu što je nama iznimno drago”, naglasila je.

Prikupljeni papir prodaju osječkoj tvrtki koja ga preuzima i odvozi.

„Nisu to neki veliki novci po kilogramu, ali ta nam sredstva jako dobro dođu jer njima upotpunjavamo fond naše školske knjižnice izvanlektirnim naslovima koje učenici vrlo rado posuđuju i čitaju te društvenim igrama koje su postale neizostavan dio svih velikih i malih odmora odnosno slobodnih sati u našoj školi”, navodi knjižničarka Gorana Hasel iz OŠ Ivana Mažuranića.

OŠ Ivana Mažuranića

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno