Treći put u obliku manifestacije, u organizaciji Ekonomske i trgovačke škole Ivana Domca i Poljoprivredno šumarske škole iz Vinkovaca, a pod pokroviteljstvom grada Vinkovaca i gradonačelnika Ivana Bosančića, Europski dan jezika obilježava se i u Vinkovcima. Po prvi put u ovoj akciji sudjeluju i učenici srednjih škola Osječko-baranjske županije te su svi učenici izrađivali plakate u digitalnom obliku i prijedloge maski pod ovogodišnjim sloganom “Sve maske COVID-a” koje se mogu vidjeti na stranicama škole.

Valja naglasiti da se prethodne dvije godine manifestacija održavala javno, u središtu Vinkovaca, no ove godine, zbog epidemioloških razloga, ista je održana u školskom dvorištu Ekonomske i trgovačke škole Ivana Domca Vinkovci.

“Samu akciju organizirali smo u dvorištu škole pri čemu nam je Grad Vinkovci izašao u susret i pomogao nam, kao i svake godine te su nam ovom prigodom kupili naljepnice koje su učenici nalijepili na maske. Zajedno smo se podružili u dvorištu škole gdje je napravljena zajednička fotografija. Još jednom se želimo zahvaliti svima koji sudjeluju u ovoj akciji, pogotovo našim pokroviteljima, školama, koje su se u velikom broju odazvale, što nam je poprilično drago, i njihovim učenicima koji stvarno vole sudjelovati u akciji i dati svoj doprinos svemu ovome”, istaknula je, u ime organizatora, profesorica Sanja Cikač. Učenici su zadnjih tjedan dana izrađivali digitalne plakate i maske za zaštitu od COVID-a na različitim europskim jezicima te su svi sudionici te akcije mogli glasovati za najbolju ilustraciju maske i najbolji slogan koji će biti nagrađeni.

Danas su svi učenici nosili jednake maske s riječju “odgovornost” ispisanom na deset europskih jezika.

“Kažu da je čovjek bogat onoliko koliko jezika govori, a meni je drago da smo se i mi uključili u obilježavanje ovog dana, s obzirom da smo članica Europske unije. Dojma sam da naši mladi sve bolje barataju stranim jezicima, a srednjoškolci i studenti govore po dva strana jezika. Uglavnom je to engleski koji postaje globalni jezik, ali i uz taj jedan često uče i još jedan jezik, uglavnom njemački. To je izuzetno pozitivno jer u današnjem multikulturalnom svijetu poznavanje jezika je od velike koristi”, rekao je ovom prilikom zamjenik gradonačelnika Gabrijel Šokičić. Treba napomenuti i da su opći ciljevi Europskog dana jezika sljedeći: upozoriti javnost na važnost učenja jezika i raznolikost raspona naučenih jezika kako bi se povećala višejezičnost i međukulturalno razumijevanje, promicati bogatu jezičnu i kulturnu raznolikost Europe koju treba njegovati i sačuvati, poticati cjeloživotno učenje jezika u školi i izvan nje, bilo u svrhe školovanja, za profesionalne potrebe ili užitka i razmjene.