12 C
Vinkovci
Četvrtak, 29. veljače 2024.

Galerijska ljepotica pred obnovom

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

“U suradnji s Gradskim muzejom Vinkovci i Gradom, prijavili smo i dobili sredstva za energetsku obnovu Galerije likovnih umjetnosti Slavka Kopača”, dugoočekivana je vijest koju je prošlog tjedna objavila vinkovačka Razvojna agencija VIA.

Naime, projekt energetske, ali i funkcionalne obnove zgrade vrijedan 943 tisuće eura, bit će sufinanciran sredstvima iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti u iznosu od 678 tisuća eura, službeno je potvrđeno.

“Zahvaljujemo Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske i ministrici Nini Obuljen Koržinek koja nam je i ovoga puta bila velika potpora”, poručili su iz Grada nakon što je Vinkovcima odobren još jedan projekt.

Zatvorena je zbog ozbiljnih statičkih problema krovišta, a domaći kulturni establišment pozdravlja početak kraja dugoočekivane obnove zgrade u čijem prostoru Galerija stanuje od šezdesetih prošlog stoljeća.

“Na nekoliko mjesta došlo je do prodora vode koja je uzrokovala truljenje greda i rogova te smo zbog sigurnosti građe, ali i posjetitelja i prolaznika morali zatvoriti Galeriju. No, srećom u ovoj godini, otvoren je natječaj za Energetsku obnovu zgrada sa statusom kulturnog dobra na koji smo u dogovoru i uz pomoć Grada Vinkovaca i Razvojne agencije VIA, predali dokumentaciju”, rekao je kustos Zoran Šimunović, voditelj Galerije.

Privatni album

Faza sondiranja za potrebe izrade Kozervatorskog elaborata, uvjeta za izradu projektne dokumentacije na zaštićenim kulturnim dobrima, a koji je izradio Hrvatski restauratorski zavod, rezultirala je zanimljivim nalazom.

FOTO: Gradski muzej Vinkovci
FOTO: Gradski muzej Vinkovci
FOTO: Gradski muzej Vinkovci

“Radi se o kamenom okviru na kojem se nalazi uklesan križ. Okvir je nekih 60×60 cm i bio je ugrađen u ložište koje se tu nalazilo kada je zgrada izgrađena, a koji je pripadao nekom starijem objektu. Postoji mogućnost da je pronađen tijekom iskopa za podrum ili temelje zgrade pa je onda i ugrađen u nju. U svakom slučaju radi se o okviru koji je pripadao nekoj starijoj zgradi, a temeljem izgleda križa možemo ga vrlo okvirno datirati u razdoblje kasne antike ili srednjeg vijeka. Radi se o još jednom nalazu koji govori o slojevitosti Vinkovaca i koji će biti prezentiran in situ u Galeriji na mjestu gdje je otkriven i tako dodatno obogatiti prostor”, najavljuje ravnatelj muzeja Hrvoje Vulić.


Radovi će obuhvatiti zamjenu krovišta i stolarije, ugradnju dizala, toplinsku izolaciju podova, zidova i krovišta te ugradnju dizalice topline i modernizaciju rasvjete, što će u konačnici rezultirati izdašnom godišnjom uštedom na energentima od čak 77 %.

Inovativnim rješenjima, Galeriju su muzealci u međuvremenu preselili na otvoreno servirajući umjetnost Vinkovčanima i gostima “pod nosom”, baš kako se to uvriježilo u europskim metropolama.

Arhiva

Nekada omiljeno mjesto okupljanja štovatelja likovne umjetnosti povratak u svoje prostore predviđa u 2025., kaže osebujni Šimunović.

“Teško je prognozirati i imati određeni datum negdje u rukavu, ali očekujemo da će 2024. biti godina adaptacije galerije. Bude li se sve odvijalo prema planu, a nadamo se da hoće, najbolje rečeno je da ćemo biti u funkciji 2025. godine”,  precizira kustos koji se svojom otvorenošću prema javnosti već etablirao u svojevrsni zaštitni znak ovog kultnog mjesta u središtu grada.

Plan i razvoj galerije, navodi, već postoji, ali ćemo pričekati dokle god je u fazi obnove.

“Ono što sigurno znamo jest da će se po završetku obnove galerija fokusirati na opsežniji i reduciraniji program. Laički rečeno težimo suradnji s najrecentnijim hrvatskim i stranim umjetnicima, a sve kako bi galerija postala međunarodno likovno središte što i zaslužuje”, najavljuje voditelj.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno