17 C
Vinkovci
Srijeda, 29. svibnja 2024.

I 1962. tržište je nepoštenim rabotama štetilo potrošačima

Više od autora

- vl promo-
Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

Vijest o poskupljenju cijena energenata i drugih proizvoda već nekoliko mjeseci zauzima medijski prostor, a ljudi koji komentiraju po društvenim mrežama mišljenja su kako nas čeka izuzetno teško razdoblje. O povećanju plaća zasad nema govora, a životni troškovi samo rastu.

Listajući arhivu Vinkovačkog lista naišli smo na članak s istom temom. Unatoč svim mjerama i nastojanjima poduzetima u ranijim godinama kako bi se cijene zadržale na ranijoj razini, početak 1962. bio je okarakteriziran upravo njihovim povećanjem. „Naročito se to dogodilo kod artikala koji nisu obuhvaćeni zabranom povećanja ili pak evidencijom i kontrolom, kao što su prehrambeni proizvodi industrijskog porijekla i predmeti kućne potrebe, te meso i mesne prerađevine”, stoji u članku.


Pa se tako cijena Franck kavovine povećala za 8,5%, odnosno iznosila je 390 dinara dok su jabuke poskupile za čak 41%. U najmanjem postotku povećala se cijena džezve za kavu, za 10 skromnih dinara.

No, nisu se tadašnji Vinkovčani žalili samo na cijene proizvoda i artikala. „Ovo su samo neki od proizvoda koji su od strane tržišnih inspektora bili obuhvaćeni kontrolom, odnosno provjeravanjem kod trgovačke mreže. Nažalost, time lista nije iscrpljena jer je nastupilo povećanje cijena i kod zanatskih usluga, kao i kod prevozničkih i drugih usluga u odnosu na 31. XII. 1961. godine, koje također nisu obuhvaćene zabranom povećanja, niti su cijene uslugama normirane”.

Pojave su to koje su ih zabrinjavale i koje je trebalo na svaki način suzbiti, ne samo putem organa tržišne inspekcije, koja je u tom slučaju bila nužna, već prije svega preko društveno-političkih faktora. „Važno bi bilo postići da do povećanja nikad ne dođe, prije nego se za to pokažu stvari razlozi, naročito kod artikala koji su oslobođeni platformi i evidencije. Što se tiče povećanja cijena proizvoda kojima su cijene na bilo koji način normirane, nema se što drugo reći, nego da je to nepoštena rabota u cilju pribavljanja imovinske koristi”, objašnjeno je u članku uz zaključak kako samo tržište daje mogućnosti ovakvim rabotama činiti na štetu potrošača.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno