Kontaktirajte nas

Aktualno

I Vinkovci na novoj “Romane heritage route”

Objavljeno

-

Turistička zajednica grada Vinkovaca je nakon višemjesečne suradnje i nakon dugogodišnje komunikacije na temu rimskoga nasljeđa, pozvana prisustvovati osnivanju nove rute pri EU, odnosno Vijeću Europe. Osnivanje nove rute upriličeno je u Beču 14. i 15. listopada, a na susretu koji je okupio zainteresirane zemlje i konkretne partnere s jadransko jonskoga i dunavskoga područja, među kojima je i TZ grada Vinkovaca, riječi je bilo o formiranju krovne rute “Romane heritage route”, ali i o ruti Željeznoga doba i ruti svetih Ćirila i Metoda. Prema ranije iskazanom interesu za partnerstvo na ruti rimskoga nasljeđa, zastupnica TZ grada Vinkovaca, direktorica Martina Matković, prezentirala je dosadašnje napore u edukaciji, promociji i kreiranju sadržaja na temu rimskoga carstva koje posljednjih godina realizira TZ grada Vinkovaca, a u suradnji s Gradskim muzejom Vinkovci.

“Na sastanku je dan prikaz potrebnih koraka za certificiranje rute te su definirani partneri. Početak je ovo zaista novoga smjera u razvoju kulturne ponude grada Vinkovaca koju ćemo staviti u funkciju turizma kroz različite projekte koje se nadamo realizirati”, ističe Martina Matković.

Napominje da je Roman heritage route, odnosno kreiranje ove rute rimskoga nasljeđa započelo na inicijativu Vijeća Europe kroz projekt Routes4U. Tim se projektom želi potaknuti razvoj transnacionalnih kulturnih ruta, sačuvati naslijeđe u četiri europske makro regije, odnsono jadransko-jonske, baltičke, alpske i dunavske regije.

“Prateći makro regionalnu strategiju EU odabrano je osam tema, odnosno Roman heritage/rimsko nasljeđe, Routes of the olive tree/ruta maslina, Via Alpina/ planinsko nasljeđe, Via Claudia Augusta, Alvar Aalto/Moderna arhitektura, Nasljeđe mora/Ledeno doba, Željezno doba i Ruta sv. Ćirila i Metoda.

“Neke rute su dobile certifikate u 2019. godini: ruta željezne zavjese i ruta reformacije, dok npr. Ruta rimskoga nasljeđa tek kreće u proces certifikacije. Inače, radna skupina stručnjaka iz EU, među kojima je i Vlasta Klarić, inače viša stručna savjetnica u Službi za europske poslove, politike i strategije pri Ministarstvu turizma, odabralo je 40 destinacija iz 8 zemalja jadransko jonske regije. Nakon višemjesečne komunikacije utvrđeno je kako Vinkovci sa svojim vrijednim nalazima iz vremena Rimskoga carstva sasvim opravdano dobivaju poziv za partnerstvo na ovoj kulturnoj ruti. Jedan od kriterija bio je i turistički nedovoljno razvijen, a izuzetno značajan, turistički potencijal te svojevrsni “honeypot” kojeg su stručnjaci prepoznali u vidu srebrnoga posuđa pronađenog 2012. godine u Vinkovcima, a koje datira iz razdoblja Rimskoga carstva”, objašnjava Martina Matković.

Zemlje koje su na ovoj ruti su Italija, Slovanija, Hrvatska, Grčka, Srbija, Austrija te BiH i Albanija. Za svaku zemlju definirano je 5 lokaliteta, što predstavlja već spomenutih 40 lokaliteta/destinacija.

Nakon izrađene feasibility studije, partneri su iskazali interes za sudjelovanjem na ovoj ruti te slijede koraci za certificiranje rute, što je pretpostavka za daljnji razvoj projekata na ruti, očuvanje nasljeđa i njegova prezentacija kao i turistička valorizacija.

Aktualno

Cijepljenje protiv COVID-19 bolesti u četiri ljekarne u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Objavljeno

-

Napisao/la

    770 pregleda

Hrvatska ljekarnička komora početkom rujna objavila je popis ljekarni u Hrvatskoj u kojima se provodi cijepljenje protiv bolesti COVID-19.

Na popisu se nalaze 64 ljekarne. Najviše ih je, 11, u Gradu Zagrebu, a najmanje, po jedna, u Bjelovarsko-bilogorskoj, Virovitičko-podravskoj i Požeško-slavonskoj županiji.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji oni koji to žele, cijepljene mogu dogovoriti u četiri ljekarne. Riječ je o dvije Ljekarne Joukhadar u Vukovaru te Ljekarni Baturina u Vrbanji i Ljekarni Nikolina Jurčević u Ivankovu.

Svi koji su zainteresirani za cijepljenje protiv bolesti COVID-19 u ljekarnama trebaju kontaktirati odabranu ljekarnu s popisa kako bi od magistara farmacije dobili sve potrebne informacije o cijepljenju, poručuju iz Hrvatske ljekarničke komore.

Kako doznajemo od Nikoline Jurčević oni su s cijepljenjem krenuli po objavi Hrvatske ljekarničke komore, a već u prvom navratu u njihovoj ljekarni u Ivankovu cijepljena su 22 pacijenta, koji su došli po dogovoru te ništa od cjepiva nije bačeno.

 

Cijepljenje u ljekarnama zajednički je projekt Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Hrvatske ljekarničke komore pod nazivom „Ljekarna kao mjesto cijepljenja protiv COVID-19″.

 

Nastavi čitati

Aktualno

Treći Festival dječje knjige u Vinkovcima, 23. i 24. rujna

Objavljeno

-

Napisao/la

    273 pregleda

Treći put zaredom pred malim, ali i svim ostalim zaljubljenicima u književnost, manifestacija je pod nazivom Festival dječje knjige u Vinkovcima.

Treći Festival dječje knjige u Vinkovcima bit će održan u četvrtak i petak, 23. i 24. rujna.

Za prvi dan najavljeno je svečano otvorenje Festivala u  11 sati  u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci gdje će se tijekom dana predstaviti i gosti – pisci i ilustratori: Jelena Pervan, Andrijana Martić, Đurđica Stuhlreiter, Vanda Čizmek, Davor Šunk i Sanja Beraković. Autori domaćini su Dubravko Mataković i Vladimior Bakarić.

Drugoga dana tijekom dopodneva predviđen je posjet pisaca i ilustratora Osnovnoj školi u Čakovcima

Za 20 sati u petak je najavljen i program u dvorani Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima.

Tom prilikom bit će predstavljen novi roman za djecu Vladimira Bakarića “Totem straha – Božićna pustolovina”, izdanje OMH u Vinkovcima.

Festival dječje knjige u Vinkovcima organizira Vukovarsko-srijemska županija s partnerima Gradom Vinkovcima, Gradskom knjižnicom i čitaonicom Vinkovci i Ogrankom Matice hrvatske u Vinkovcima.

Nastavi čitati

Aktualno

Darko Jozinović novi je trener Cibalije

Objavljeno

-

Napisao/la

    2551 pregleda

FOTO: Vinkulja.hr

Nakon jučerašnjeg službenog priopćenja iz HNK Cibalije o odlasku braće Tomić s dosadašnjih funkcija, očekivalo se da će proći neko vrijeme do odluke tko će preuzeti momčad, a već danas objavljeno je ime nasljednika Petra Tomića. Novi trener je Vinkovčanin Darko Jozinović, potvrdila je predsjednica Uprave Dea Lasić, koji je zapaženu nogometnu karijeru ostvario u splitskom Hajduku i njemačkom Karlsruheu. Svoj trenerski zanat izbrusio je vodeći Rudeš i Sesvete, a zadnji angažman imao je u školi nogometa Al-Hilala u Saudijskoj Arabiji.

HNK Cibalia s novim je trenerom potpisala ugovor do kraja aktualne natjecateljske sezone, a momčad će službeno preuzeti u četvrtak na popodnevnom treningu. Novog trenera prva utakmica čeka sljedeću subotu kada vinkovačkom drugoligašu u goste dolazi Dubrava Tim Kabel, a Jozinoviću će desna ruka biti Tomislav Bolarić. Nebeskoplave će sutra u Bijelom Brdu, u utakmici 1/16 finala Kupa Hrvatske, voditi Andrej Kerić i Ivan Karaula.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 8 sati

Cijepljenje protiv COVID-19 bolesti u četiri ljekarne u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Hrvatska ljekarnička komora početkom rujna objavila je popis ljekarni u Hrvatskoj u kojima se provodi cijepljenje protiv bolesti COVID-19. Na...

Aktualnoprije 9 sati

Treći Festival dječje knjige u Vinkovcima, 23. i 24. rujna

Treći put zaredom pred malim, ali i svim ostalim zaljubljenicima u književnost, manifestacija je pod nazivom Festival dječje knjige u...

Aktualnoprije 9 sati

Darko Jozinović novi je trener Cibalije

FOTO: Vinkulja.hr Nakon jučerašnjeg službenog priopćenja iz HNK Cibalije o odlasku braće Tomić s dosadašnjih funkcija, očekivalo se da će...

Aktualnoprije 10 sati

Prijedlog zakona o trajanju elektroničkih uređaja te jeftinom i dostupnom popravku

Europska komisija predstavit će u prosincu novi prijedlog zakona koji bi trebao omogućiti dulje trajanje elektroničkih uređaja, jeftin i dostupan...

Vijestiprije 11 sati

Reprezentacija predvođena Haluškom iz Rumunjske se vratila kao četvrta

Hrvatska socca malonogometna reprezentacija predvođena vinkovačkim kapetanom Josipom Haluškom vratila se s natjecanja na Kontinentalnom kupu u Rumunjskoj. Naši reprezentativci...

Vijestiprije 13 sati

Design4Pets: Namještaj za ljubimce kao dio interijera

Tvrtka Design4Pets jedinstvena je tvrtka na ovim prostorima. Njezina vlasnica Danijela Mihić kućnim ljubimcima život čini ljepšim, kvalitetnijim i udobnijim,...

Vijestiprije 14 sati

Za samopopisivanje, proces od 30 minuta, imate vremena do nedjelje

U drugom smo tjednu provedbe popisa stanovništva. U tijeku je prva faza koja traje do 26. rujna, do kada građani...

koronavirusprije 16 sati

U Hrvatskoj zaraženo novih 1037 osoba, 12 umrlih

Zaraza koronavirusom potvrđena je kod novih 1037 osoba , a 12 ih je umrlo u protekla 24 sata u Hrvatskoj...

Najčitanije