30 C
Vinkovci
Srijeda, 19. lipnja 2024.

Inicijativa za proširenje popisa kaznenih djela na govor mržnje

Više od autora

- vl promo-
Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

Europska komisija pokrenula je inicijativu za proširenje popisa kaznenih djela na govor mržnje i zločin iz mržnje na internetu i izvan njega kako bi se stvorio odgovarajući pravni okvir za kriminalizaciju govora mržnje i zločina iz mržnje na razini Europske unije. 

Trenutno ne postoji  pravna osnova za kriminalizaciju govora mržnje i zločina iz mržnje na razini EU-a i stoga je potrebno proširiti postojeći popis kaznenih djela utvrđen u Ugovoru o funkcioniranju Europske unije kako bi se osigurala minimalna zajednička pravila o definiciji kaznenih djela i sankcija primjenjivih u svim državama članicama.

“Mržnja je u suprotnosti s našim temeljnim vrijednostima i načelima. Djelovanjem EU-a moramo osigurati da se mržnja kriminalizira podjednako u cijeloj Europi”, izjavila je potpredsjednica Komisije za vrijednosti i transparentnost Vera Jourova.Ova inicijativa prvi je korak u procesu proširenja popisa kaznenih djela u EU-u, nakon kojeg slijedi odobrenje inicijative i iznošenje zakonodavnog prijedloga. Komisija smatra da su govor mržnje i zločin iz mržnje posebno područje kriminaliteta jer ih oba karakterizira element mržnje usmjerene na osobe ili skupine osoba koje imaju (ili se smatra da imaju) ista zajednička zaštićena obilježja.

U jednoj studiji potvrđen je razmjer i zabrinjavajući trend govora mržnje i zločina iz mržnje. Tijekom pandemije porasla je mržnja prema, primjerice, Romima i Židovima te osobama azijskog podrijetla ili onima za koje se smatra da su takvog podrijetla, uključujući rasističke napade i premlaćivanja, nasilno zlostavljanje, prijetnje i rasističko zlostavljanje.

Čak 52% mladih žena i djevojčica doživjelo je nasilje na internetu, uključujući prijetnje i seksualno uznemiravanje dok su osobe s invaliditetom izloženije riziku da postanu žrtve nasilnih kaznenih djela nego druge osobe te da trpe uznemiravanje.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno