21 C
Vinkovci
Petak, 12. travnja 2024.

Maturanti na raskrsnici života nekad i sad

Više od autora

- vl promo-
Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

Vinkovci su već tjednima preplavljeni maturantskim majicama sa šaljivim natpisima i zvucima zviždaljki, a do kraja njihovog srednjoškolskog obrazovanja dijeli ih još samo četiri nastavna dana. Neki već slave kraj, a drugi se bore za ocjene do zadnjeg dana.

Vjerujemo da je onima koji planiraju ići na fakultet glava puna informacija o državnoj maturi, listi prioriteta željenih fakulteta i gradova u kojima žele studirati. Pri izboru, većina se prvenstveno vodi svojim željama i mogućnostima, ali u obzir trebaju uzeti i trenutno stanje na tržištu rada i pretpostaviti kako će se ono mijenjati kroz idućih pet ili šest godina.

Trenutno u Hrvatskoj najviše nedostaje radnika u gotovo svim strukovnim zanimanjima, a kako je to bilo 1956. saznajemo listajući arhivu Vinkovačkog lista. „Na završetku je još jedna školska godina i uskoro će iz osmog razreda gimnazije izaći još jedna generacija maturanata. Mnogi će nastaviti sa školovanjem da bi stekli svoj budući poziv, a bit će među novim maturantima i tih koji će odmah stupiti u društveni život izabravši poziv prema stečenoj kvalifikaciji i sklonosti i mogućnosti uključenja u pojedine službe.”Širok razvoj privrede tada je zahtijevao visokokvalificirani kadar na svim područjima društvene djelatnosti, a kako bi to omogućila, zajednica je davala velika materijalna sredstva kako bi uskladila razvoj proizvodnih snaga i potrebne kadrove. Usporedno s velikim potrebama za kadrovima u privredi, školstvu, zdravstvu, poljoprivredi i na svim drugim ključnim granama, potrebiti su bili i vojnici: „Naša Armija, koja se svakodnevno uzdiže u red najsavremenijih Armija traži nove i mlade kadrove koji će na novim savremenim putevima vojne nauke nastaviti tradicije kadrova iz NOB-e”.

Velik je broj tadašnjih omladinaca išao na školovanje u Vojne akademije i ostale škole JNA s ciljem „izgradnje i očuvanja socijalizma svoje domovine”. Autor članka B.P. tvrdi kako će oni, kao i ostali maturanti koji školovanje nastave na drugim školama i fakultetima, imati jasno određene ciljeve, a Vinkovačkim maturantima 2021./2022. želimo isto: jasne ciljeve i dobar odabir fakulteta/posla.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno