18 C
Vinkovci
Petak, 29. rujna 2023.

Na Šokačkom stanu održana završna konferencija projekta „Aktivni u starosti”

Više od autora

- vl promo-

Na Šokačkom stanu održana je završna konferencija projekta „Aktivni u starosti”. Ovaj projekt pomogao je jačanju kapaciteta organizacija civilnog društva za provođenje programa aktivnog starenja na lokalnoj razini namijenjenih povećanju kvalitete života i socijalne uključenosti umirovljenika kroz različite aktivnosti. Osim što je kroz ovaj projekt riješen jedan veliki problem Gradske udruge umirovljenika grada Vinkovaca, a to je osiguranje poludnevnog boravka za članove udruge, kroz projekt se na 24 mjeseca zaposlilo dodatne tri osobe. Projekt je trajao od 5. listopada 2020. godine, pa sve do danas.

Kada vidim kakva je unutra atmosfera, da ima smijeha i zafrkancije, onda je projekt uspio. Kod umirovljeničke populacije najvažniji je trenutak pronaći određeno zadovoljstvo u nekom trenutku. To smo uspjeli kroz ovaj projekt, udrugu, u kojima smo pronašli trenutke za zajedničko druženje i da udruga zaživi baš onako kako treba. Tu moram pohvaliti sve one u udruzi koji su znali osmisliti i dati priliku da se ovakav projekt i ostvari. Nažalost, tijekom projekta u jednom trenutku bile su jače mjere u pandemiji, pa se u nekim trenucima nije mogla do kraja ostvariti. U konačnici, ovo je bilo dobro učenje kako bi u budućnosti mogli povući još europskih sredstava za umirovljeničku populaciju”, izjavio je Ivan Bosančić, gradonačelnik grada Vinkovaca.

Goran Guskić, voditelj projekta „Aktivni u starosti” ispred Gradske udruge umirovljenika grada Vinkovaca, predstavio nam je što je ovim projektom sve obuhvaćeno. Tako su umirovljenici sudjelovali u dijelu cjeloživotnog učenja kako bi stekli neke nove vještine kroz informatičke radionice i gastro radionice. Također, oni su kroz ovaj projekt imali priliku iskoristiti svoje umjetničke potencijale kroz likovne, plesne radionice, kao i u radionicama rukotvorina. Najtraženija radionica bila je ona rekreativnog plivanja, ona je bila vrlo bitna jer je poticala tjelesnu aktivnost kod umirovljenika kroz hidrogimnastiku i rekreativno plivanje.

Agencija Via prijavila je sami projekt zajedno sa Udrugom umirovljenika te smo im tijekom cijelog projekta bili stručna podrška. Danas smo iznimno ponosni što je projekt uspješno završen i vjerujem kako je ovo samo početak daljnje suradnje gdje čekamo nove natječaje kako bi nastavili ove aktivnosti s njima”, rekla je Danijela Slipčević, direktorica Agencije za razvoj i investicije grada Vinkovaca, Via d.o.o.

Želim ovim putem pohvaliti Udrugu grada Vinkovaca i Viu na uspješno provedenom projektu. Želim im se zahvaliti u ime županije jer je ovim projektom obuhvaćeno 250 umirovljenika na području županije. Svaka čast mladoj ekipi agencije koji danas pišu projekte, a velika je važnost povlačenje europskih fondova. Oni su danas pisali za umirovljenike, a nadam se da će netko pisati i za nas”, istaknula je Andrijana Dujmić, zamjenica pročelnika za socijalnu skrb u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Nositelj samog projekta bila je Gradska udruga umirovljenika grada Vinkovaca, a glavni partneri bili su Grad Vinkovci, Vinkovački plivački klub i Mladež Vinkovaca XO. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 1.025.236,60 kuna, a europskim sredstvima sufinancirana je ukupna vrijednost od 871.451,11 kuna. Projekt je obuhvaćao ukupno 250 aktivnih umirovljenika, koji su morali dokazati svoju mirovinu, ali tu je također sudjelovalo i mnoštvo ljudi pripadnika treće životne dobi.

Želim zahvaliti svima koji su sudjelovali i proveli projekt. Kroz projekt morali smo imati oko 250 aktivnih umirovljenika, odnosno onih koji mogu dokazati svoju mirovinu, međutim sudjelovalo je puno više umirovljenika i građana treće životne dobi koji su sudjelovali u projektu te su doprinijeli da ovo bude vrhunski projekt. Ubuduće ćemo nastojati osigurati projekte gdje će biti uključeni građani treće životne dobi, a ne samo umirovljenici, koji su na neki način ugroženiji od samih umirovljenika”, zaključio je Ivan Colarić, predsjednik Gradske udruge umirovljenika grada Vinkovaca.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno