5 C
Vinkovci
Nedjelja, 3. ožujka 2024.

Novim dizalom do slobodnijeg kretanja osoba s invaliditetom

Više od autora

- vl promo-
Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

Leon Vorgić kreativni je mladić s cerebralnom paralizom koji ruši sve oblike predrasuda vezane za osobe s invaliditetom.

Pa nam je tako otprije poznat po svojim likovnim radovima koje rado izlaže u centru grada sa svojim prijateljima iz Udruge TRN, čiji je član, a njegove crteže prepoznat ćete po motivu koji mu je najdraži – slavonski konj. Osim toga, prije malo više od pola godine svojim sumještanima otkrio je još jedan talent, i to onaj za pisanje, zahvaljujući kojemu je osvojio prvo mjesto u kategoriji „Djeca osnovnoškolskog uzrasta” na natječaju za izbor najboljeg stiha ili proze inspiriran ljepotama rijeka Slavonije za djelo „Čarolija rijeke Bosut”.

No, Leon se ovaj puta našao u ulozi vodiča, a zadatak mu je bio predstaviti novinarki Plave Vinkovačke novo dizalo u Osnovnoj školi Ivane Brlić-Mažuranić u Andrijaševcima koju pohađa, koji mu je uvelike pomogao kretati se po školi.

Na pitanje koji mu je najdraži predmet, odmah je odgovorio likovna kultura, a sretan je što mu je odnedavno prostor škole prilagođen pa više toliko ne treba tatinu pomoć pri kretanju po stepenicama. „Leon može hodati, ali jako teško pa možete misliti koliki mu je onda bio napor ići uz i niz stepenice, iako je uvijek tata bio u blizini kako bi mu pomogao”, rekao je ravnatelj andrijaševačke škole Igor Miličević dodavši kako je Leon dječak u razvoju kojemu nije bilo lako kretati se po školi, a vjeruje da će novi lift u budućnosti biti od velike pomoći i drugoj djeci kojoj je potrebna ovakva arhitektonska pristupačnost.


Od ideje do realizacije prošlo je tri godine jer je, nažalost, sve usporila pandemija koronavirusa. Vrijednost dizala je oko 400 tisuća kuna, a ugrađeno je zahvaljujući projektu Ministarstva hrvatskih branitelja koje je financiralo rješavanje pristupačnosti objektima osoba s invaliditetom.

„Osim toga, taktilnim oznakama prilagođeno je i orijentiranje po prostoru za slijepe i slabovidne osobe te je uređen prilaz na ulazu kako bi djeca s invaliditetom mogla nesmetano ući u školu, ali i po odmorom izaći na dvorište, što u krajnjem slučaju i je dio standarda koji ovakva ustanova treba poštovati”, napomenuo je ravnatelj Miličević najavivši što ih još čeka od novina u bližoj budućnosti.

„Paralelno s izradom projektne dokumentacije za vertikalnu podiznu platformu radili smo i na dokumentaciji za priključak na kanalizacijski sustav, ali najvažnije je da smo riješili glavni ulaz u školu i da više nema arhitektonskih barijera koje su bile velika smetnja našim učenicima u svakodnevnom kretanju po i oko škole”, rekao je Miličević napomenuvši kako se trenutno radi i na uređenju okoliša škole.

„Već smo u sklopu akcije „Zasadi stablo, ne budi panj” posadili nekoliko drveća, nasuli smo malo manje od 20 kamiona zemlje kako bi platformu poravnali s okolišem i očekujemo, nadam se uskoro, natječaj za energetsku obnovu škole za koju već imamo gotovu projektnu dokumentaciju”, zaključio je istaknuvši kako bi se u njenom okviru zamijenila postojeća stolarija, krovište, stavila izolacija i led rasvjeta, s grijanja na lož ulje prešlo bi se plin, a u okviru projekta bi se radila i solarna elektrana.

Sve su to čimbenici čijim bi boljitkom Osnovna škola Ivane Brlić-Mažuranić bila ugodnije mjesto za rad, a realizacija projekta donijela bi brojne pogodnosti i uštede.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno