Kontaktirajte nas

Aktualno

Novom se strategijom planira sadnja tri milijarde stabala u Europi do 2030.

Objavljeno

-

Zaštita i održivo upravljanje šumama ključni su za borbu protiv klimatskih promjena, kaže Europska komisija u novoj strategiji za šume, no ostvarenju ciljeva prijete razorni šumski požari uzrokujući goleme emisije ugljičnog dioksida i pridonoseći globalnom zatopljenju, prenosi HINA.

Od Finske na sjeveru do Italije, Grčke i Turske na jugu, Europom ovoga ljeta haraju veliki požari u kojima nestaju goleme šumske površine, najveći prirodni prijatelj ljudima u borbi protiv klimatskih promjena. 

Europska je komisija 14. srpnja predstavila paket od 13 zakonskih prijedloga “Fit for 55“, ključnih za postizanje ugljične neutralnosti do 2050., cilja zacrtanog u europskom Zelenom planu.

Da bi se ostvario, procjenjuje se da će do 2030. trebati smanjiti emisiju stakleničkih plinova za najmanje 55% u odnosu na 1990. Jedna od najjednostavnijih metoda “čišćenja” atmosfere je pošumljavanje, pa se novom strategijom planira sadnja tri milijarde stabala u Europi do 2030.

Prijedlozi tek trebaju proći kroz Europski i nacionalne parlamente država članica i očekuje se bitka između industrijskih lobija i Zelenih.

Aktivisti za zaštitu okoliša smatraju da zakoni nisu dovoljno revolucionarni, a drvna industrija ima vlastite korporativne interese.

Prije predstavljanja strategije za šume, Europski parlament je početkom 2021. glasao o nizu izvješća u kojima predlaže da se sateliti EU-a Copernicus i Galileo koriste za praćenje krčenja šuma i šumskih požara u trećim zemljama.

Zastupnici su također pozvali EK da učini više za promicanje održivog upravljanja šumama u Uniji, zaštitu šuma u inozemstvu uklanjanjem iz lanca opskrbe onih proizvoda koji pridonose sječi šuma i poveća ulaganja iz zajedničke poljoprivredne politike u održivo šumarstvo i u istraživanje alternativa fosilnim gorivima.

Jesmo li zakasnili?

Na šume otpada 43% kopnenog pokrova EU-a i u njima se nalazi 80% kopnene bioraznolikosti. Ključne su za borbu protiv globalnih klimatskih promjena jer apsorbiraju ugljikov dioksid (CO2) iz atmosfere, godišnje gotovo 9% ukupnih emisija stakleničkih plinova u Uniji.

Šume su ekološki gospodarski sektor s potencijalom za stvaranje dodatnih 10 do 16 milijuna održivih radnih mjesta diljem svijeta, navodi se na stranicama Europskog parlamenta.

No, šumske se površine smanjuju uslijed intenzivnih suša, poplava i požara čiji golemi razmjeri traže međunarodni odgovor. Uništavaju ih i nekontrolirana sječa šuma te drugi fenomeni koji su posljedica klimatskih promjena – pojave tropskih nametnika i drugih štetnika te sve češće razorne oluje, vjetrolomi i ledolomi.

“Jesu li radikalni zaokreti došli prekasno, hoće li se uspjeti u zadanim ciljevima ostaje za vidjeti. No, bez cjelokupnog angažmana svih dionika društva, promjene kakve su nužne neće biti moguće“, rekao je Dan Špicer, poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske.

Izviđači su u proteklih nekoliko godina postali jedna od najaktivnijih organizacija u Hrvatskoj i šire koja se pošumljavanjem požarišta bori za spas šuma.

“Kada kročite nogom na požarište požarište i osjetite miris paljevine, shvatite da morate nešto poduzeti“, kaže Špicer dodavši da se ne kaže slučajno da bi nestankom šume nestali i ljudi.

Šume su, uz mora i oceane, najveći proizvođači kisika. One pročišćuju zrak i vodu te zadržavaju vodu u tlu za vrijeme suše. Dom su za više od polovice svih životinja i biljaka na Zemlji i osiguravaju hranu za ljude i životinje. Osim toga, učvršćuju zemljino tlo i štite od jakog vjetra i poplava, osiguravaju izmjenu zraka, a ljeti smanjuju temperature i povećavaju vlažnost zraka.

Izviđači predvodnici u pošumljavanju opožarenih područja 

Katastrofalni požari koji su 2017. poharali Dalmaciju uništili su u nekoliko dana milijune stabala, opožarivši ukupno površinu prosječne hrvatske županije. Izviđački savez je zbog toga pokrenuo projekt “Boranka” okupivši više od 7000 volontera iz Hrvatske i inozemstva, koji su u protekle tri godine na požarištima u okolici Splita, Solina, Makarske i Zadra posadili više od 85.000 stabala. “Boranka” je tako postala najveća akcija pošumljavanja požarišta u Europi.

Kampanja je dobila veliko priznanje, nagradu “Europski građanin” 2020. koju Europski parlament dodjeljuje najboljim  inicijativama i organizacijama za iznimna postignuća u promicanju europskih vrijednosti.

“Za gotovo 90% požara kriv je čovjek, namjerno ili nenamjerno, pa je neophodno odgovornije ponašanje. S druge strane, klimatske promjene, koje su opet uzrokovane ljudskim djelovanjem, itekako su odgovorne za uništenje šuma jer vremenski ekstremi pogoduju širenju požara“, rekao je Špicer.

Projekt “CO2mpensating by planting“

Članice EU-a zajednički su odgovorne za uklanjanje ugljika iz atmosfere, pa se Uredbom o korištenju zemljišta, šumarstvu i poljoprivredi propisuje opći cilj EU-a o uklanjanju 310 milijuna tona emisija CO2 do 2030. putem tzv prirodnih ponora.

Jedna od najjednostavnijih i najučinkovitijih metoda neutralizacije ugljičnog otiska je pošumljavanje. Prosječno odraslo stablo na sebe godišnje veže oko 25 kilograma CO2, a hektar odrasle šume može godišnje pohraniti čak do 50 tona.

“Možemo reći da šume zapravo udišu ugljik, a izdišu kisik“, rekao je Špicer.

Na tragu strateškog usmjerenja EU-a, Savez izviđača Hrvatske je najavio pokretanje novog projekta “CO2mpensating by planting”, prvog programa neutralizacije ugljičnog otiska u Hrvatskoj i regiji pošumljavanjem.

Projekt kreće u listopadu i sadit će se ondje gdje su šume uništene djelovanjem klimatskih promjena. Prve akcije pošumljavanja kreću u okolici Zagreba, a nastavit će se u Gorskom kotaru i Slavoniji.

Aktualno

Od ponoći nove cijene goriva

Objavljeno

-

Napisao/la

    189 pregleda

Kako najavljuje web portal Cijenegoriva.info, od ponoći bi na benzinskim crpkama u Hrvatskoj vozače očekuju nove cijene goriva. Prema najavi benzin bi mogao biti nešto jeftiniji, dok bi dizel i autoplin trebali značajnije poskupjeti.

Spremnik od 50 litara benzina tako bi trebao biti jeftiniji za 2 kune, isti takav spremnik dizela trebao bi biti skuplji za 9 kuna, a spremnik LPG-a bi trebao također poskupjeti za 9 kuna.  To znači da bi od ponoći litra najprodavanijeg Eurosupera 95 trebala biti jeftinija za 4 lipe, a litra Eurodizela bi trebala biti skuplja za 18 lipa.

Kako cijene nisu iste na svim prodajnim mjestima, nije loše pogledati kako se one kreću. U Vinkovcima gorivo možete točiti na prodajnim mjestima Ine, Tifona, Croduxa i Petrola.

Nastavi čitati

Aktualno

U Vinkovcima nikad veći zabavni park

Objavljeno

-

Napisao/la

    223 pregleda

Uspješno su održane 56. Vinkovačke jeseni, a na nekoliko lokacija u gradu Vinkovčani, Vinkovčanke i njihovi gosti uživali su u bogatom programu, proizvodima, rukotvorinama i dobroj glazbi. Oni najmlađi ipak su najviše vremena proveli u parku Lenije u kojemu je bio postavljen najveći zabavni park dosad postavljen u Hrvatskoj koji je od srijede do nedjelje bio prepun djece, ali i onih koji se tako osjećaju.

Na raspolaganju je bilo 35 atrakcija, kako za djecu tako i za odrasle. Najmanji posjetitelji lunaparka uživali su u vlakićima i malim vrtuljcima, oni malo hrabriji okušali su se u „sudaračima”, malo većim i bržim atrakcijama, a oni željni jačeg udara adrenalina provozali su se na Hully Gully, odnosno dobro poznatoj Balerini, Break dance-u ili Queen of dance-u, a posebno su ih obradovale i nove atrakcije koje su se po prvi puta našle u Vinkovcima kao što su Monster, Speed Music i druge ispred kojih su se, kroz tih nekoliko dana, stvarali najduži redovi čekanja.

Pojedini posjetitelji negodovali su zbog cijena vožnji koje su se kretale od 20 do 25 kuna, ali to nije spriječilo djecu da i ove godine u velikom broju posjete zabavni park u Lenijama. Naime, po slobodnim procjenama vlasnika, kroz zabavni park prošlo je oko 20 tisuća ljudi u pet dana.

Nastavi čitati

Aktualno

Petar Tomić više nije trener prve momčadi Cibalije

Objavljeno

-

Napisao/la

    678 pregleda
Na službenom Facebook profilu HNK Cibalia Vinkovci upravo je objavljeno priopćenje u kojem se navodi da braća Tomić više nisu na svojim dosadašnjim funkcijama.
“Zahvaljujemo treneru Petru Tomiću na profesionalnom radu, uloženom trudu i znanju koje je prenio na momčad. Do imenovanja novog trenera, utakmice će voditi treneri Kerić i Karaula. Krešimir Tomić podnio je ostavku na mjesto sportskog direktora, a dužnost će vršiti do imenovanja novog sportskog direktora”, navodi se u priopćenju.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 33 minute

Od ponoći nove cijene goriva

Kako najavljuje web portal Cijenegoriva.info, od ponoći bi na benzinskim crpkama u Hrvatskoj vozače očekuju nove cijene goriva. Prema najavi benzin...

Aktualnoprije 41 minuta

U Vinkovcima nikad veći zabavni park

Uspješno su održane 56. Vinkovačke jeseni, a na nekoliko lokacija u gradu Vinkovčani, Vinkovčanke i njihovi gosti uživali su u...

Aktualnoprije 2 sata

Petar Tomić više nije trener prve momčadi Cibalije

Na službenom Facebook profilu HNK Cibalia Vinkovci upravo je objavljeno priopćenje u kojem se navodi da braća Tomić više nisu...

Aktualnoprije 3 sata

Sufinanciranje troškova putovanja vlakom redovitim studentima

Vukovarsko-srijemska županija će od 1. listopada do 31. prosinca 2021. godine ili do utroška predviđenih novčanih sredstava, sufinancirati prijevoz vlakom...

Aktualnoprije 4 sata

U Hrvatskoj 264 nova slučaja zaraze koronavirusom, umrlo 14 osoba

U posljednja 24 sata potvrđena su 264 nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrlo je 14 osoba, izvijestio je Nacionalni stožer...

Aktualnoprije 5 sati

U Ceriću lopovi operirali po osobnim automobilima

Tijekom vikenda zabilježene su dvije provale u osobne automobile u Ceriću. U ulici Slavka Mađera, tijekom noći s 18. na...

Vijestiprije 5 sati

Procijepljen veći broj umirovljenika, stanje u domovima za starije i nemoćne zadovoljavajuće

U Vinkovcima je danas održana 32. sjednica Odbora za skrb o osobama treće životne dobi. Razgovaralo se ponajviše o cijepljenju...

Aktualnoprije 6 sati

Tijekom vikenda 18 prometnih nesreća

Policijska uprava vukovarsko-srijemska priopćila je kako se tijekom vikenda, od 17. do 19. rujna, dogodilo 18 prometnih nesreća, šest sa...

Najčitanije