24 C
Vinkovci
Srijeda, 19. lipnja 2024.

Oko 60 jahača na 14. Konjičkom maratonu “Kukuruzni put” Vukovar-Nuštar 2021.

Više od autora

- vl promo-
Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

Povodom Dana obrane i Dana općine Nuštar, Konjički klub Satir iz Vinkovaca organizirao je 14. Konjički maraton „Kukuruzni put“ Vukovar – Nuštar 2021.

Kukuruzni put bio je od iznimne važnosti tijekom Domovinskog rata. Vodio je od vukovarskog prigradskog naselja Lužac do sela Bogdanovci, a bio je žila kucavica za okupirani Vukovar jer su se tim putem dobavljali hrana, lijekovi, medicinske potrepštine, streljivo i svježe ljudstvo te su se izvlačili najteži ranjenici. Prvog listopada 1991. godine agresor je okupirao selo Marinci, a posljednji koji su u Vukovar ušli „Putem spasa“ bili su dragovoljci i pripadnici HOS-a iz Zagreba, na čiji je poticaj izgrađena zavjetna kapelica, a duž puta postavljeni su drveni križevi.

„Bio sam sudionik Kukuruznog puta, s još nekoliko branitelja iz Konjičkog kluba „Satir“, i upravo iz osobnih razloga nismo htjeli da sve to ode u zaborav. Željeli smo mlađim generacijama i našim članovima ostaviti poruku, odnosno sjećanje, a samim se time i zahvaliti svim žrtvama koji su dali svoje živote za obranu naše države“, rekao je Ante Lovrić, predsjednik Konjičkog kluba „Satir“.U konjičkom maratonu sudjelovalo je oko 60 jahača koji su u 13:30 sati krenuli prema kapelici na Kukuruznom putu gdje su počast svim hrvatskim braniteljima odali predstavnici civilnih vlasti. Nakon toga nastavili su trasom Bogdanovci – Marinci – Nuštar u kojem su ih dočekali mještani, a za sve njih bilo je organizirano druženje u centru općine.

FOTO: Vukovarsko – srijemska županija

Ovu akciju podržavaju Ministarstvo hrvatskih branitelja, potpredsjednik Vlade RH, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, Grad Vukovar, Vukovarsko – srijemska županija, Općina Nuštar.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno