27 C
Vinkovci
Nedjelja, 21. srpnja 2024.

Ruvom kroz korizmu preko 20 godina s privlačkim Klasjem

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Ove godine, 23. manifestacija Ruvom kroz korizmu, Kulturnog centra Klasje iz Privlake vratila se u punom opsegu.

Od prošle subote poslijepodne okupljaju se ljubitelji tradicijske baštine na trosatnoj radionici rukotvorina uz prigodnu izložbu ručnih radova prijateljskih udruga iz Cerne, Otoka, Gradišta, Vinkovaca.

FOTO: KC KLASJE PRIVLAKA
FOTO: KC KLASJE PRIVLAKA

Ljubav prema svome, glavni je pokretač ovih entuzijasta odakle se davno iznjedrila i ideja manifestacije prigodnog naziva Ruvom kroz korizmu zaslugom tadašnje tajnice Društva Nelice Grgurovac.

„Pošto se mi žene sve bavimo ručnim radom, predložila je izložbu ručnih radova što je naišlo na fantastičan odaziv mještana, od baki i žena do muškaraca. Ta lijepa posjećenost nakon izložbene dvije godine, proširena je na radionicu subotom, a izložbu radova nedjeljom u korizmi. Godinama, točnije čak 24 unazad, od tada se predstavljaju udruge s kojima surađujemo i izvan granica Lijepe Naše. Tako su nam gošće bile i Slamarke iz Tavankuta te Duo Domaljevac s veškorpama i korpicama”, ističe alfa i omega Klasja, predsjednica Jela Janjić.

Svega je lijepoga u njihovom kutku koji odiše tradicijom kroz koju će se pronaći za svakoga po nešto. U druželjubivom ozračju svaki novi susret donosi učenje i prikaz određenog običaja te izložbu predmeta koja prati radionice.

FOTO: KC KLASJE PRIVLAKA
FOTO: KC KLASJE PRIVLAKA
FOTO: KC KLASJE PRIVLAKA
FOTO: KC KLASJE PRIVLAKA

„Naše djevojke ove godine ručno izrađuju cvjetiće za pletenice koje će nositi na svojim nastupima. Ove subote od 18 do 21 sat priređuju seminar na temu kulture odijevanja koji se odnosi na narodne nošnje. Primjećujemo često na nastupima i smotrama kako primjerice djevojka na sebi ima skuta, prekrasnu vezenku u grutove, a gore oplećak zlatom. To nas poznavatelje oko srca zaboli jer je jedno s drugim nespojivo, čisti grijeh. Zato radimo našu smotru, seminar-predavanje svojevrsnu edukaciju, kako se što nosi i u koje doba godine”, pojašnjava Janjić.

Prošlogodišnje Ruvo obradilo je temu Korizme i uskrsnog vremena, ove godine obrađuju Advent i božićno vrijeme, a sve kako bi prikazali koje su se nošnje nosile, što su odijevale djevojke, što snaše, a što bake jer razlika je velika, ističu poznavateljice običajnih pravila. Neće izostati ni muških modela u nošnjama koji su na rasporedu danas od 18 do 21 sat, pa je svaki novi sudionik ili gost dobro im došao.

FOTO: KC KLASJE PRIVLAKA

Njihova druženja redovito su praćena kraćim kulturno-umjetničkim programom, prilagođenim korizmenom vremenu bez tambure i plesa.

Na Josipovo, 19. ožujka najavljuju u staroj privlačkoj obnovljenoj crkvi koncert gostujućih pjevačkih zborova. Ukupno jedanaest prijavljenih skupina uključujući i privlačke nastupit će za mještane s korizmenim napjevima.

Svojim radom privukli su veliki broj članova s naglaskom na mlade i osnovnoškolsku djecu pa danas broje njih 60-tak što je nakon dvogodišnje pandemijske stanke ohrabrujuća činjenica.

Kulturni centar Klasje okuplja šest sekcija, od folklornih dječje i odrasle, tamburaške, pjevačke, dramske skupine do sekcije zlatovez pa su u potpunosti obojeni tradicijskom baštinom svoga kraja.

“Sa svim sekcijama radimo tijekom cijele godine predstavljajući se, izlažući radove, a samo prošle godine pobrojali smo čak 26 nastupa pa se možemo s pravom pohvaliti s aktivnim radom”, iznosi respektabilne brojke Jela Janjić. Primarno su orijentirani na folklor i tradiciju privlačkog kraja odnosno Slavonije i Srijema.

FOTO: KC KLASJE PRIVLAKA
FOTO: KC KLASJE PRIVLAKA
FOTO: KC KLASJE PRIVLAKA

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno