32 C
Vinkovci
Četvrtak, 20. lipnja 2024.

Šestu osnovnu školu krase jaslice u gotovo prirodnoj veličini

Više od autora

- vl promo-
Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

Početak Adventa ili Došašća obilježava paljenje prve svijeće koja se nalazi na vijencima ili panjevima na trgovima, u crkvama i u obiteljima. Šesta vinkovačka škola već godinama njeguje tu tradiciju, koja je i više od toga jer je popraćena blagoslovom i molitvom koju predvodi pater Ilija Sudar, negdašnji vjeroučitelj u Osnovnoj školi Ivana Mažuranića i župnik župe sv. Vinka Pallottija, čiji su članovi naši učenici. Pa tako, iznimka nije bila ni ova godina.

Program je započeo pozdravom prisutnih učenika i djelatnika ravnateljice Marine Markić, a pater Ilija je nakon toga pojasnio učenicima nižih razreda značenje Došašća s naglaskom na „djelotvornu ljubav prema drugima koja se poput svjetla prve adventske svijeće treba širiti i vidjeti svuda oko nas. To je zaista tako jer škola svake godine, posebno u vrijeme Došašća, organizira humanitarne akcije, a ovogodišnja je za djecu KBC-a Rebro”, rekla je vjeroučiteljica Ana Volf objasnivši kako je adventski panj u ljubičastoj liturgijskoj boji, a predstavlja Jišaja, oca poznatog židovskoga kralja Davida, čiji je Isus potomak. Isus je “mladica” koja niče, a to na panju simbolično predstavlja bršljan.


Vjeroučiteljica Volf bila je zadužena za postavljanje i uređenje, a nakon paljenja prve svijeće, pater je blagoslovio i novouređene jaslice, koje od ove godine, gotovo u prirodnoj veličini, krase šestu osnovnu školu i “u ovim tmurnim vremenima pružaju nadu u mir i blagoslov koji nam je potreban”, naglasila je ravnateljica. Za izradu jaslica zaslužan je čitav tim djelatnika škole: učiteljice Ksenija Peko, Kata Korica Božić, Slađana Raguž i domar Andrija Majstorović, uz potporu ravnateljice Markić.

Ovim prikazom jaslica učitelji su htjeli učenicima približiti biblijski prikaz događaja Isusova rođenja, ali i poklona mudraca s prigodnim darovima. „Adventsko – božićni kutak Osnovne škole Ivana Mažuranića će sigurno postati ovih dana mjesto koje podsjeća učenike, djelatnike i posjetitelje kako smo u radosnom hodu iščekivanja Isusova rođendana i kako su svi pozvani na više zahvalnosti, jednostavnosti i svjetlosti u životu”, zaključila je Volf.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno