16 C
Vinkovci
Četvrtak, 13. lipnja 2024.

Sinišin glas bio je znak da Vukovar i dalje stoji

Više od autora

- vl promo-
Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

„Rat je doista nešto najstrašnije i najpogubnije za čovječanstvo. Još do jučer mnoge geste, pojedine riječi i znakovlja kojima smo se oholo koristili, sada, u vrtlogu smrti, postali su jasniji. Vukovar je zasigurno najiskreniji grad na svijetu jer se svaka riječ može gotovo isti tren ogledati u srcu“, riječi su kojima započinju Priče iz Vukovara, Siniše Glavaševića, najpoznatijeg hrvatskog ratnog izvjestitelja, novinara i urednika Hrvatskog radija Vukovar koji je na današnji dan prije 30 godina tragično pogubljen na Ovčari.

Kao i dosad, Hrvatski radio Vukovar, njemu u čast, danas emitira prilagođeni program. „Prošle smo godine emitirali 24-satni program s intencijom vraćanja Sinišinog glasa u eter pomoću arhivskih snimki, a ove smo se godine odlučili za četiri specijalizirane emisije koje se bave tematikom HRV-a u ratnoj 1991., ali jednako tako i radom Siniše Glavaševića i ostalih kolega u tadašnjoj ratnoj ekipi“, rekao je Robert Rac, direktor Hrvatskog radio Vukovara otkrivši kako ne vole da ih se tako naziva iz razloga što su stajališta kako ratni novinar odlazi u rat, što oni nisu činili već je rat došao njima.

FOTO: rtl.hr

„Njihov je doprinos u novinarskom smislu nemjerljiv, upravo iz razloga što su bili ekipa koja je slala istinu i zbog koje je ostatak Hrvatske, Europe i svijeta znao da Vukovar još stoji“, dodao je. Bio je to mali lokalni medij čiji su zaposlenici postavili novinarske postulate ispred vlastitog života, a radili su u uvjetima koje danas ne možemo ni zamisliti. Bilo je to podrumsko novinarstvo, a svako malo su se selili jer je radio bio stalna meta napada.

Program u čast Siniši Glavaševiću i svim njegovim kolegama počeo se emitirati u ranijim jutarnjim satima. U 8.30 producirana je emisija u kojoj je opisan put od Radio Vukovara, prosrpski orijentirane postaje, do Hrvatskog radio Vukovara kojeg poznajemo i danas.


U 11 sati na rasporedu je bila emisija „Na udaru ratne propagande – agresija iz neprijateljskog etera“, posvećena načinu na koji je „druga strana“ širila nepotpune i netočne informacije o Domovinskom ratu i tadašnjoj situaciji u Vukovaru.

Treća emisija „Heroji HRV-a“ bit će emitirana u poslijepodnevnom terminu, a u njoj će se govoriti o radu i djelu svih ratnih djelatnika i novinara navedene radio postaje, s posebnim naglaskom na one koji su izgubili živote, a u večernjem će terminu na poseban način tematizirati Sinišinu poeziju, odnosno njegove Priče iz Vukovara te pokazati svim mlađim novinarima uzor na kojem mogu graditi novinarsku budućnost, objektivnost i profesionalnost.

FOTO: Matica hrvatska

Osim toga, održani su 17. Novinarsko-književnički susreti „Grad-to ste vi“ u spomen na ovog tragično pogubljenog ratnog izvjestitelja. „Prošle smo se godine bazirali na novinarskom dijelu, a ovaj puta smo se zadržali na njegovoj prozi, odnosno literarnom stvaralaštvu. Siniša je bio književnik koji je, uz ratna izvješća, pisao i jako emotivne i potresne, ali i pune ljubavi, priče iz Vukovara koje su, vjerujem, brojni i pročitali“, istaknuo je Rac dodavši kako su Dražen Živić, Lidija Miletić i Petar Elez predstavili četvrto ukoričeno izdanje Matice hrvatske koje je dodatno obogaćeno crtežima i slikama vukovarskih osnovnoškolaca, ali su i podijelili neke osobne trenutke koje su doživjeli sa Sinišom Glavaševićem.

„Niti jedan drugi radio u Hrvatskoj nije proživio i preživio takvu situaciju. Stanovnici s područja cijele Hrvatske slušali su HRV u tim trenutcima, a Sinišin glas bio je znak da je Vukovar još uvijek tu“, zaključio je Robert Rac istaknuvši koliko je Siniša značio svim Hrvatima i što je za njih značio trenutak kada je. 18. studenoga 1991. zavladala tišina na 91,6 MHz.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno