7 C
Vinkovci
Četvrtak, 29. veljače 2024.

U Vinkovcima dosad obrađeno malo manje od pet tisuća zahtjeva za povrat poreza

Više od autora

- vl promo-
Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

Početkom tjedna počele su isplate povrata poreza i prireza na dohodak građanima Republike Hrvatske. Pravo na povrat poreza utvrđeno je kod 663.564 poreznih obveznika u iznosu od 1,7 milijardi dok 91.179 građana mora uplatiti razliku poreza u državni proračun u iznosu od 316 milijuna kuna, podaci su koje je nakon sjednice Vlade iznio ministar financija Zdravko Marić.

Najsretniji će biti mlađi od 25 godina koji imaju pravo na povrat cijelog iznosa poreza i prireza koji su im poslodavci uplatili u prošloj godini, a na 50% uplaćenog poreza mogu računati svi između 26 i 30 godina.

Godišnji se obračun već neko vrijeme provodi automatski, uz izuzeće građana koji se bave nekom poslovnom aktivnošću, samostalnom profesijom, obrtnika ili ljudi koji primaju dohodak iz inozemstva, ali ne i iz Njemačke, bilo da je riječ o mirovini, plaći, honoraru ili sličnom.


Za 2020. godinu na području grada Vinkovaca, kod nešto više od četiri tisuće poreznih obveznika, utvrđena je razlika za povrat više uplaćenog poreza i prireza na dohodak, a na njihove račune uplaćeno je malo manje od devet i pol milijuna kuna. Drugim riječima, u prosjeku je svaki Vinkovčanin dobio oko 2.300 kuna. Stanje u Vukovarsko – srijemskoj županiji malo je „siromašnije”. Naime, u istoj godini 18.953 poreznih obveznika podijelilo je nešto više od 34 i pol milijuna kuna što znači da je svatko od njih u prosjeku dobio oko 1.800 kuna. Iz Porezne uprave napominju kako navedeni podaci nisu konačni zato što su određeni postupci još u tijeku.

Za prošlu godinu do sada su obrađeni zahtjevi oko 4.913 građana s područja grada i 22.676 s područja županije. „Porezna uprava će primjenjujući poseban postupak utvrđivanja godišnjeg poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak rješenjem utvrditi poreznom obvezniku godišnji dohodak ostvaren u poreznom razdoblju te razliku poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak za uplatu ili za povrat”, javljaju iz Porezne uprave napominjući kako će, u skladu s planiranim aktivnostima, rješenja i povrat novca završiti do kraja svibnja.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno