16 C
Vinkovci
Srijeda, 28. veljače 2024.

Stopa poreza bila je goruća tema i 1957.

Više od autora

- vl promo-
Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

Zadnjih nekoliko tjedana medijski prostor pune informacije o početku isplaćivanja povrata poreza, a građani svako malo s nestrpljenjem provjeravaju portal e – građani i svoje mobilne aplikacije bankovnih računa, ne bi li na njima vidjeli uplatu iz državnog proračuna. Neki su u glavama već potrošili taj novac dok drugi još uvijek žive u neznanju hoće li dobiti ili pak morati vratiti razliku uplaćenog poreza za prošlu godinu.

Slični problemi patili su Vinkovčane i Vinkovčanke početkom svibnja 1957. godine. Listajući arhivu Vinkovačkog lista, naišli smo na članak „O porezu i poreskim obveznicima”. Bilo je to vrijeme zasjedanja tadašnje „poreske komisije”, a kako navodi autor članka, razgovori o porezu javljali su se u svakoj prilici i na svakom mjestu.

Najčešća tema razgovora bile su pogreške komisije i porezne stope dok se o vlastitim pogreškama u većini slučajeva samo šutjelo. Prije samog zasjedanja Komisije, „financijski je organ” sastavio prijedlog o visini poreza za svakog pojedinca. „Međutim, taj zadatak nije bio lak. Potrebno je u prvom redu poznati produktivnosti jedne radnje, pa onda radnu sposobnost oporezovnika o kome se radi i tako dalje.”Drugim riječima, Komisiji nije preostajalo ništa drugo već sama obaviti sve poslove pa su tako neke porezne prijave, koje su trebale pružiti uvid u visinu stvarnog prometa, morali odbaciti kao bezvrijedan akt.

Kako navodi autor, često su pojedinci prijavljivali manji promet „nego što iznosi vrijednost usluge obavljenih socijalističkom sektoru, za kog se ispostavljaju računi.” Provjeravanjem poslovnih knjiga, nailazili su na poslodavce koji su unosili samo polovicu sume koju su platili potrošači i stranke.

„Treba napomenuti, da se u prijavama izbjegava prikazivanje prometa postignutog trgovinom koji je u nekim zanatskim radnjama stalna praksa.” Imajući na umu sve ranije navedene propuste, zakonodavac je tada predvidio stopu, kao jedini faktor, koji će barem u nekom postotku ublažiti greške i visinu poreza dovesti na realnu osnovu. Današnje prijave obavljaju se automatizmom, čime se stalo na kraj manipuliranju podatcima.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno