19 C
Vinkovci
Subota, 20. kolovoza 2022.

Vinkovačkim vatrogascima novo vozilo vrijedno oko 2,3 milijuna kuna

Više od autora

- vl promo-

Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

Ministarstvo unutarnjih poslova i Hrvatska vatrogasna zajednica, sredstvima iz Europskih fondova, omogućili su, odnosno darovali Javnoj vatrogasnoj postrojbi Vinkovci novo navalno vozilo. Radi se o novom kamionu s najmodernijom opremom i svim potrebnim sustavima za što učinkovitije gašenje požara, a ovo Mercedesovo vozilo vrijedno je dva milijuna kuna bez PDV-a.

„Vatrogascima je vatrogasno vozilo temeljni alat, mi bez toga ne možemo ništa tako da su nam ovakvi kamioni od velike pomoći. Sad trenutno imamo sedam kamiona što je sasvim dovoljno za naš grad. S obzirom na to da se ovdje radi o najmodernijoj opremi, samo bih ovdje spomenuo baterijski hidraulički alat koji vrijedi preko 35.000 eura, ovo je vozilo najmodernije koje trenutno imamo u postrojbi, a vjerojatno i u našoj županiji”, rekao je Krešimir Jelić, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Vinkovci dodavši kako će se jedno staro vozilo donirati nekom od DVD-a u županiji.

Važnost novog vozila, ali i zaštite cijelog vatrogasnog tima, svakako je prioritet i Gradu i Županiji. „Županija pomaže sa svim zdravstvenim pregledima dobrovoljnih operativnih vatrogasaca, pomaže u osiguranju svih vatrogasaca i naravno sudjeluje u programima kojim se nabavljaju vatrogasna vozila za javne vatrogasne postrojbe, ali isto tako i za dobrovoljna vatrogasna društva. Osim ovog vozila, još tri je stiglo u našu županiju, i to u Ilok, Županju i Vukovar. Županija će i u budućem razdoblju u tom smislu aktivno sudjelovati i pomagati vatrogasnim postrojbama”, rekao je vukovarsko – srijemski župan Damir Dekanić.

Sa županom se složio i gradonačelnik Ivan Bosančić naglasivši o koliko se plemenitoj profesiji radi. „Mi se možemo pohvaliti da imamo zaista izvrsnu vatrogasnu postrojbu, kako od hrabrih vatrogasaca, tako i od opreme s kojom raspolažu. To je nešto što jedan grad mora imati, s ovakvim modernim vozilima na brz i efikasan način možemo svugdje doći i riješiti svaki problem. Međutim, najveća vrijednost svake vatrogasne postrojbe su svakako vatrogasci i na tome im hvala jer imati obučene ljude koji znaju rukovati opremom i koji su se spremni žrtvovati za druge velika je stvar”, naglasio je gradonačelnik zahvalivši se Vladi Republike Hrvatske na ovoj hvalevrijednoj donaciji.

Ipak, ovo je vozilo svakako najviše obradovalo zaposlenike vinkovačke vatrogasne postrojbe. Među njima se istaknuo vatrogasac vozač Željko Dokić,  koji je u ovoj postrojbi već 41 godinu. „Prije 31 godinu smo dobili ovo, sad staro, vozilo koje će se donirati, ono je tada bilo ovo što se danas smatra modernim. Tada nam je sve bilo novo, on je čak sadržavao neku opremu s kojom se dosad nismo susretali kao što je npr. razvalni hidraulički uređaj koji koristimo u prometnim intervencijama. S tim smo vozilom odradili preko 200 intervencija. Kao što sve napreduje, tako i tehnika ide naprijed. U smislu korištenja oba funkcioniraju otprilike isto, ali ovo novo ipak ima puno moderniju opremu s kojom će nam biti lakše raditi. Danas su i požari zahtjevniji, oprema je vrhunska i uz nju ne moramo na intervenciji razmišljati hoćemo li imati s čim raditi, što će nam uvelike pomoći na noćnim intervencijama gdje je vidljivost jako mala”, usporedio je novo i staro vozilo.

Novo vozilo, ali i sve prisutne, blagoslovili su mons. Tadija Pranjić i kapelan crkve Sv. Euzebija i Poliona, Patrik Križanac zazvavši zagovor Sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, u svim budućim intervencijama.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno