16 C
Vinkovci
Nedjelja, 19. svibnja 2024.

Za šest dana počinje samopopisivanje stanovništva

Više od autora

- vl promo-

Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

FOTO: Radio Đakovo

Za šest dana u Hrvatskoj počinje popisivanje stanovništva koje se provodi svakih deset godina. Velika novost ovoga puta je mogućnost upisa u sustavu e-građani, što će svi koji mu imaju pristup moći napraviti od 13. do 26. rujna. Nakon toga na teren izlaze popisivači, prenosi HRT.

Popis će se provoditi u dvije faze – samopopisivanje pomoću platforme e-građani i ona klasična, izlaskom popisivača na teren.


Samopopisivanje počinje već 13. rujna i trajat će dva tjedna. Postupak je vrlo jednostavan. Za pristup portalu dovoljna je vjerodajnica niske razine sigurnosti koju mora posjedovati samo jedan član obitelji i pomoću nje će popisati i svoje ukućane.

Upitnik se sastoji od četiri dijela – podaci o identifikaciji, kućanstvu, stanu te osobama s kojima živite, a za većinu odgovora na pitanja potreban je samo jedan klik što znači da će četveročlanom kućanstvu za popisivanje biti potrebno oko 30 minuta. Jednom kada ga ispunite, nemojte zaboraviti spremiti kontrolnu šifru koja će vam se ispisati na ekranu. Kada vam popisivači pozvone na vrata, u razdoblju od 27. rujna do 17. listopada, morat ćete im predati šifru, a ako niste kod kuće možete ju dati susjedima ili pak zalijepiti na vrata.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno