- Tekst se nastavlja ispod oglasa -

“Probudilo me snažno ljuljanje, stvari su počele padati s polica i to je trajalo dobrih 15-ak sekundi, ubrzo je uslijedio i drugi udar koji je ipak bio nešto kraći. Osjećaj je kao da ste u kutiji šibica i netko vas trese gore-dolje. Sada smo svi na ulicama, no ni to nije najsretnije rješenje zbog odredbi vezanih uz koronavirus”, priča nam Krešimir Nikolić, Vinkovčanin na privremenom radu u Zagrebu, opisujući nam  svoje iskustvo s vrlo jakim potresom snage 5.5 stupnjeva prema Richteru.

Naime, u 6 sati i 24 minute seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su vrlo snažan potres s epicentrom kod Markuševca kod Zagreba. Magnituda potresa iznosila je 5.5 prema Richteru, a intenzitet u epicentru bio je VII stupnja MCS ljestvice.

Potres se osjetio diljem Hrvatske. U širem epicentralnom području potres je izazvao znatne štete. U 07 sati 01 minutu dogodio se i naknadni potres magnitude 5.0. stupnjeva, a zatim u 7:42 i treći jačine 3.7. “Sve se trese, otpadaju komadi zgrada, ljudi se ne usude previše približavati jedni drugima zbog bojazni od zaraze, a povrh svega vani je mračno i propadiva snijeg. Ima li bolje podloge za horor film”, šali se Krešo u ovoj situaciji koja je sve samo ne šala. No kako kaže, treba ostati pribran i ne širiti paniku.

Zbog ove krizne situacije u ovim trenucima započinje i hitni sastanak Državnog vrha u zgradi Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, na kojem će nazočni biti premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, predsjednik RH Zoran Milanović, ministar obrane Damir Krstičević, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i drugi.

Inače, epicentar prvog potresa bio je 7 kilometara sjeverno od Zagreba na dubini od 10 kilometara. Podrhtavanje se osjetilo i u Velikoj Gorici, Karlovcu, Varaždinu, Međimurju, Križevcima, Delnicama i drugim mjestima.