12 C
Vinkovci
Nedjelja, 21. travnja 2024.

Hrvatska se stvarala na ovakvim malim područjima

Više od autora

- vl promo-
Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

„U spomen na sve poginule i nestale branitelje u Domovinskom ratu, iz IX. M.O. Zagrebački blok. Neka im je vječna slava i hvala”, stoji na danas otkrivenom spomeniku u čast svim hrabrim braniteljima te vinkovačke četvrti.

Neki od njih svoje su živote utkali u slobodu svoje domovine, neki su preživjeli, ali više nisu s nama, dio ih je i danas odao počast svojim prijateljima dok se dio njih još uvijek nalazi na popisu nestalih. Jedan od njih je i Mirabel Matičić.

„Jako mi je teško svaki dan, pa tako i danas. Mislim da će se dogoditi da će uskoro biti više traženih nego nas koji ih tražimo. Nažalost, roditelji umiru u ustanovama za starije i nemoćne, sve nas je manje i manje”, rekla je majka nestalog branitelja Spomenka Kušić dodavši kako je imala dojavu da se nalazi u masovnoj grobnici u Boboti, ali to nažalost nije bio slučaj. No, dokle god bude mogla, ona će ga tražiti, rekla je kroz suze.


O kompleksnosti tadašnje situacije, branitelji nisu bili svjesni. U Vukovaru su prvotno trebali biti dva tjedna, a ostali su tri mjeseca. Mahom su to bili mladići do 23 godine koji su u rat otišli emocionalno i sa srcem, bez razmišljanja o posljedicama. „Nikada ne smijemo zaboraviti žrtvu naših momaka koji su izginuli. Jedan dio nas je preživio, ali smo završili u logorima i kad smo se vratili kući i saznali da nekih od nas više nema, onda smo tek shvatili kakav se to rat vodio i kakva je bila opća situacija”, sjetio se prošlosti branitelj Milan Šebalj napomenuvši kako je upravo zbog toga ovaj trenutak još emotivniji jer se Hrvatska stvarala na ovakvim malim područjima.

„Već više od 30 godina čekamo ovu ploču kao spomen svim braniteljima Domovinskog rata. Bili smo izloženi agresiji, bili smo malobrojniji, ali da smo se uspjeli obraniti. Spomen ploča će tu biti i ostati kao podsjetnik na ono što se dogodilo, ali da se i nikad više ne ponovi”, ispričao nam je predsjednik Mjesnog odbora Marko Antolović zahvalivši se Gradu Vinkovcima, gradonačelniku Ivanu Bosančiću i svim braniteljskim udrugama na uvijek otvorenim vratima i savjetima.

Potpora Grada nikada nije ni bila upitna, a gradonačelnik je istaknuo kako mu je bila neizmjerna čast i zadovoljstvo biti dijelom ove priče. „Zagrebački blok dao je nemjerljiv obol u Domovinskom ratu, branitelji ovoga mjesnoga odbora, nažalost, ginuli su braneći našu domovinu i to ne smijemo zaboraviti”, zaključio je gradonačelnik zahvalivši se svim obiteljima, djeci, majkama, ali i braniteljima koji ovdje danas kroz udruge egzistiraju i doprinose da i danas grad napreduje i radi.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno