3 C
Vinkovci
Srijeda, 30. studenoga 2022.

Isplate potpora poljoprivrednicima od 16. veljače

Više od autora

- vl promo-


Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

U srijedu započinje isplata prve rate izravnih plaćanja i IAKS mjera ruralnog razvoja poljoprivrednicima u ukupnom iznosu od gotovo 2,1 milijardi kuna. Isplaćena sredstva bit će obračunata po površini poljoprivrednog zemljišta i to za osnovno, zeleno i preraspodijeljeno plaćanje te za mlade poljoprivrednike.

U prvoj rati isplatit će se i proizvodno vezane potpore za krave u proizvodnji mlijeka, krave dojilje, tov junadi, ovce i koze te potpore male vrijednosti za duhan, maslinovo ulje te očuvanje izvornih i zaštićenih kultivara. Također, potpore će dobiti i oni u sklopu IAKS mjera ruralnog razvoja –  Potpora područjima s prirodnim ograničenjima ili ostalim posebnim ograničenjima  (Mjera 13).

Sljedeće su na redu potpore poljoprivrednicima za Poljoprivredu, okoliš i klimatske promjene (Mjera 10), Dobrobit životinja (Mjera 14) te Ekološki uzgoj (Mjera 11) koje će biti isplaćene u ožujku i travnju.

U završnom dijelu odobravanja isplate slijedi isplata preostalih potpora te poravnanje računa za sve potpore, a kroz poravnanje će biti isplaćeno oko 400 milijuna kuna.

Podsjetimo, u studenom 2021. poljoprivrednici su dobili predujam izravnih plaćanja u iznosu od 1,6 milijarde kuna. Također, u istom je razdoblju isplaćeno i 78 milijuna kuna potpore za tov junadi i mliječne krave.

“Kroz sve oblike Izravnih plaćanja i IAKS mjera ruralnog razvoja poljoprivrednicima ćemo ove godine isplatiti ukupno 4,2 milijarde kuna, temeljem podnesenih jedinstvenih zahtjeva za potporu u 2021.”, obavijestili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno