26 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 17. lipnja 2024.

Grad Vinkovci raspisao natječaj za šest pomoćnika u vrtiću

Više od autora

- vl promo-
Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

Uoči početka nove pedagoške godine, Grad Vinkovci raspisao je natječaj za prijem u radni odnos šest pomoćnika za kojima je Dječji vrtić Vinkovci iskazao potrebu. Natječaj je objavljen danas i traje do petka 3. rujna 2021. godine, a predviđeni početak rada pomoćnika u vrtićima je 13. rujna.

Program pomoćnika u vrtiću Grad Vinkovci provodi još od pedagoške 2018./2019. godine, kada su s četiri djeteta radila četiri pomoćnika. Taj broj se u protekle dvije godine povećao na šest pomoćnika za šestero djece, a isti je ostao i ove godine.

Potpora i djeci i odgojiteljima

„Ovaj projekt provodimo u Dječjem vrtiću Vinkovci s ciljem osiguravanja podrške djeci s poteškoćama već od najranije dobi i njihovog uključivanja u redovite odgojno obrazovne vrtićke i predškolske skupine. Pomoćnik u vrtiću pruža fizičku potporu djetetu u izvršavanju zadataka i svim ostalim aktivnostima za vrijeme boravka u vrtiću, a prema potrebama djeteta te uputama i smjernicama odgojiteljica i stručnih suradnika vrtića. Pomoćnici u vrtiću podrška su i odgojiteljima/cama jer pomažu u provedbi plana i programa rada i provođenju aktivnosti vrtića“, ističe Andrea Vinković, pročelnica Upravnog odjela društvenih djelatnosti Grada Vinkovaca.

Uključivanje djece s teškoćama u redovne vrtićke i predškolske skupine, dodaje, pomaže njihovom socijalnom uključivanju, promatranju i oponašanju modela učenja te s druge se strane djecu od najranije dobi senzibilizira i uči uvažavanju različitosti.


Program koji provodi mali broj gradova u Hrvatskoj

Kada je riječ o pomoćnicima u vrtićima, važno je reći i kako se radi o programu koji se u potpunosti financira iz proračuna Grada Vinkovaca, a kojeg provodi iznimno mali broj gradova i županija u Hrvatskoj.

„S obzirom da do sada posao pomoćnika u vrtićimanije bio uređen Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju, nismo imali mogućnost ovakve programe prijavljivati na natječaje Ministarstava i europskih fondova. Ipak, po tom pitanju učinjen je veliki iskorak i to nas raduje. Vlada i resorno Ministarstvo su prepoznali potrebu pomoćnika već u najranijoj fazi predškolskog odgoja i obrazovanja te su pomoćnici u vrtiću uvršteni u posljednje izmjene Zakona o  predškolskom odgoju i obrazovanju. Sada,kada će pomoćnici u vrtiću biti regulirani zakonom,nadamo se kako će nam se otvoriti mogućnostisufinanciranja i nadograđivanja ovog programa i kroz druge izvore financiranja“, objašnjava pročelnica Vinković.

Pomoćnici u vrtićima u Dječjem vrtiću Vinkovci djeluju sada već četvrtu godinu za redom, ostvaruju jednaka materijalna prava kao i pomoćnici u nastavi u školama, ali moraju ispunjavati i iste uvjete. Posao pomoćnika može obavljati osoba sa završenom edukacijom i završenim četverogodišnjim obrazovanjem.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno