11 C
Vinkovci
Srijeda, 24. travnja 2024.

Seminar baštine i scenskog prikaza folklorne umjetnosti

Više od autora

- vl promo-
Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

Gradsko kazalište Joze Ivakića, od 21. do 25. kolovoza ugostit će sve ljubitelje folklorne umjetnosti na 26. Seminaru folklora panonske zone na temu „Kirbaj” koji se održava od 1996. po dva nastavna programa. Prvi se oslanjao na izvorne grupe, no zbog manjka kvalitetnih grupa koji bi uz predavače bili i demonstratori, prešlo se na novu koncepciju koja za osnovu koristi arhivski materijal iz Instituta za etnologiju i folkloristiku, muzeja, vlastitu snimljenu građu pojedinog predavača te terensku nastavu.

Polaznici će biti podijeljeni u nekoliko skupina koje će se baviti pripremom istog videomaterijala, ali s različitim konceptima scenske primjene. Tradicijsku građu odabire voditeljica seminara Blanka Žakula s predavačima tradicijske baštine, a prezentira se uglavnom na pozornici. Cilj je napraviti veliki iskorak u djelovanju i razmišljanju o scenskom prikazu folklorne umjetnosti. Stoga su osim eminentnih etnokoreologa i folklorista, pozvani izuzetni stručnjaci koji su se dokazali u scenskoj primjeni kao vrhunski redatelji, koreografi, te plesači izvan područja folklorne umjetnosti. Tako će ove godine osim folklorista Mateja Vinarića, Damira Doležala, Enriha Merdića, Tee Žakula i Blanke Žakula pomoć u kreativnom procesu i osmišljavanju scenskog prikaza pružiti i koreograf iz Mađarske Peter Levai, koreograf Rajko Pavlić i režiser Jasmin Novljaković.

„Za sudjelovanje na nastavi potrebno je predznanje plesnih elemenata i polaznici moraju biti punoljetni. Od njih očekujemo da od naučene građe sami koncipiraju koreografiju i predstave jer tako oslobađaju svoj radni potencijal, a oni od nas mogu očekivati konstruktivnu kritiku na predstavljeno”, rekla je Blanka Žakula, voditeljica Seminara i Kulturnog centra „Gatalinka”.Osim plesa, održat će se kolegiji iz drugih područja umjetnosti. O tamburi će predavati Darko Čuvidić s asistentom Markom Martinovićem, samicu će predstaviti Luka Juriša, a o solističkim puhačkim glazbalima više će reći Stjepan Bičanić. Na tim kolegijima mogu sudjelovati i mlađi polaznici – za samicu i solistička tradicijska glazbala nije potrebno predznanje, a za tamburu je potrebno poznavanje osnovnog notnog pisma. Iz organizacije javljaju kako očekuju oko 40 polaznika, a nastava će se, osim u Gradskom kazalištu, održavati i u hotelu „Admiral” i Kulturnom centru „Gatalinka”. „Pozivamo sve prosvjetne djelatnike, tete iz vrtića, voditelje i članove KUD-ova da nam se priključe i budu nositelji čuvanja tradicijske kulture u Slavoniji”, pozvala je sve Blanka Žakula.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno