6 C
Vinkovci
Nedjelja, 27. studenoga 2022.

Turistička godina za zaborav, sljedeća je prilika za oporavak

Više od autora

- vl promo-


Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

U 2020. godini plan vinkovačke Turističke zajednice bio je, ističu, povećanje broja manifestacija, atrakcija i noćenja u gradu Vinkovcima, ali kao i svemu, dosta planova za ovu godinu propalo je uslijed borbe s pandemijom korona virusa. Broj noćenja početkom ove godine bio je bolji od očekivanog, u prva dva mjeseca zabilježen je porast od gotovo 30% u odnosu na prethodnu godinu, no nakon potpunog zatvaranja tijekom ožujka i travnja, te tadašnje situacije sa koronavirusom sve je stalo i ovu godinu, kada je turizam u pitanju, treba što prije zaboraviti.

Recimo, noćenja je u 2020. godini bilo 24.811, od toga 30% stranih i 70% domaćih, dolazaka je u ovoj godini bilo 11.036, od toga 20% stranih i 80% domaćih. To govori da je zabilježen pad broja dolazaka za 54% i pad broja noćenja od 49% u odnosu na 2019. godinu.

“Osim pada broja dolazaka i noćenja, odnosno općenitog kraha turizma u ovoj godini, kako kod nas tako i u većini krajeva, problem smo imali i s manifestacijama koje su u Vinkovce uvijek privlačile velik broj posjetitelja. Recimo Rimske dane nismo održali početkom lipnja, kako je bilo planirano, nego smo ih prolongirali za 4. srpnja. Ipak, zadovoljni smo jer, iako smo se morali pridržavati svih epidemioloških mjera o ograničenom broju sudionika i posjetitelja, ovu smo manifestaciju uspješno odradili. Unatoč svemu na kraju je sudjelovao veliki broj izlagača s domaćim i ručno rađenim proizvodima, Srednja strukovna škola je pripremala rimsku hranu, organizirali smo radionice, borbe gladijatora, posjetitelji su mogli vidjeti careve, prosijake, žonglere s vatrom, vojnike, stare rimske igre i druge zanimljivosti. Konjički klubovi Satir i Maestoso bili su glavna atrakcija djeci s obzirom da su mogla jahati konje. Djeca su uživala i u borbama gladijatora, dječjim filmovima i koncertu”, priča nam Marko Jureta, zamjenik direktorice Turističkog ureda Turističke zajednice grada Vinkovaca.

Iako su Rimski dani ove godine trajali samo jedan dan, dodaje, izuzetno je zadovoljan s posjećenošću manifestacije kao i s brojem sudionika, koji su doprinijeli da “rimljani” i ove godine razvesele Vinkovce.

Turistička zajednica sudjelovala je i na Vinkovačkim jesenima, na samom ulazu u Slavonski sokak, naime, postavili su i prigodno ukrasili kućicu koja je služila kao informativni centar za sve posjetitelje kako o manifestaciji tako i o pojedinim upitima o gradu, posjetiteljima su poklanjali domaće jabuke, rakiju u frakliću te promotivne materijale. Posebno je, kaže Jureta, zadovoljan prvom vinkovačkom rekreativnom biciklijadom pod nazivom “Tour natur”, a koja je održana 18. listopada. “Omogućeno je sudjelovanje svima koji su to željeli, sudionici su dobili startne pakete s majicom i kuponom za sudjelovanje u dodjeli nagrada, a podijeljene su tri glavne tri nagrade, bicikl, nosač za bicikl i kaciga te 7 manjih nagrada. Sve u svemu jedan vrlo lijep događaj koji će, nadam se, postati tradicionalan”, ističe.

Drugi Festival šunke, vina, rakije i kulena, dodaje, održan je samo u krugu ocjenjivačkog tima i organizatora, s obzirom na nemogućnost organiziranja cjelokupne manifestacije za posjetitelje. Advent u Vinkovcima ove godine također nije ni sjenka onih prijašnjih, no postavljene su nove jaslice u koje su postavljene figure prirodne veličine, a iz Turističke zajednice su uključili Srednju strukovnu školu čiji su učenici je šili odjeću. Sljedeća godina trebala bi, ako sve bude u redu odnosno ako stigne cjepivo i završi ova situacija s koronom, biti godina u kojoj će svi nastojati ostvariti ono što im ova godina “nije dozvolila”, a tako je i s vinkovačkom Turističkom zajednicom. “S obzirom kako u 2020. godini nismo uspjeli postaviti novu smeđu signalizaciju u gradu, a što nam je bio plan, u idućoj godini prvenstveno nam je zadatak završiti taj projekt. Ne smije izostati niti organizacija manifestacija kao što su Rimski dani, Uskrs u Vinkovcima, Street food festival i slično. U planu je i organizacija vožnje fijakerima, vinkovačke rekreativne biciklijade, suorganizacija vinkovačkog polumaratona, akcije Volim Vinkovce te sudjelovanje u raznim aktivnostima na manifestacijama Vinkovačke jeseni i Advent u Vinkovcima”, naglašava Jureta. Od tehničkih poslova, dodaje, prije svega moraju odraditi redizajn web stranice, a potom i kreiranje digitalnog promotivnog materijala.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno