6 C
Vinkovci
Nedjelja, 3. ožujka 2024.

Aplikacija će vozače upozoravati na prekoračenje brzine, gužve, vremenske uvjete…

Više od autora

- vl promo-
Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

Mobilna aplikacija koju će izraditi Hrvatske autoceste, a za čiju će izradu uskoro raspisati javni natječaj, imat će niz mogućnosti, a neke od njih su upozorenje na prekoračenje ograničenja brzine, obavijesti o zastojima te prikaz obilaznih smjerova, piše Večernji list. 

Osim toga, mobilna će aplikacija omogućit korisnicima pristup informacijama o trenutačnom stanju prohodnosti i meteorološkim uvjetima na dionicama pod nadležnošću svih koncesionara autocesta u Hrvatskoj. Drugim riječima, uz HAC-ove prometnice, uključivat će i Istarski ipsilon te autocestu Zagreb – Macelj.

Kako se navodi u projektnom zadatku koji je dio natječajne dokumentacije, sučelje mobilne aplikacije treba biti intuitivno i jednostavno za korištenje te korisniku aplikacije na brz i pregledan način omogućiti informiranje o stanju prometa na planiranoj ruti autocesta, a što uključuje obavijesti o izvanrednim događajima, radovima na autocestama i povezanim državnim cestama, o stanju na graničnim prijelazima, tu je i pristup prometnim kamerama, kao i izvještaj o vremenima putovanja.


Korisnici aplikacije, koja će biti besplatna, dobivat će i obavijesti o trenutačnom ograničenju brzine na dionici, o meteorološkim uvjetima, odmorištima i dostupnim sadržajima, o naplati cestarine, a na toj platformi bit će i kontakti za policiju, vatrogasce, hitnu medicinsku pomoć. Tako će korisnici moći planirati rutu putovanja uvidom u aktivne izvanredne obavijesti i radove, preko nje će moći i dojaviti incidentni događaj.

Uz aplikaciju, ovim će se projektom nadograditi i javne web-stranice HAC-a s interaktivnom kartom.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno