24 C
Vinkovci
Nedjelja, 22. svibnja 2022.

Međunarodno natjecanje za mlade violiniste Franjo Krežma vraća se na velika vrata

Više od autora

- vl promo-
Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr
Nakon dvije pandemijske godine, na velika se vrata vraća Međunarodno natjecanje za mlade violiniste Franjo Krežma u Vinkovcima, i to od 19. do 22. svibnja u prostorima Glazbene škole Josipa Runjanina u Genscherovoj ulici, u organizaciji Grada Vinkovca i Kulturnog centra Vinkovci.

Pokrenuto je 2019., a ideja o natjecanju javila se na jednom neformalnom sastanku profesora Končara i Domaćinovića te profesorice Bobić. „Slučajno smo u razgovoru spomenuli Franju Krežmu i složili se da, unatoč svojim brojnim postignućima, nije dovoljno promoviran”, pojasnio je ravnatelj Kulturnog centra Vinkovci i organizator Darko Domaćinović što ih je potaknulo na organizaciju događaja.

Na prvom izdanju sudjelovali su natjecatelji iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Rusije i Austrije. Imali su priliku upoznati se i družiti uz sviranje, ali i naučiti o nevjerojatnom skladatelji i violinisti koji je živio na ovim područjima. Sve će to imati priliku vidjeti i ove godine, no, ističe Domaćinović, ipak je došlo do malih organizacijskih promjena.

Glavni organizator više nije vinkovačka glazbena škola, nego je Kulturni centar Vinkovci preuzeo teret organizacije na sebe. „Dogovorili smo se da Glazbena škola Josipa Runjanina ide u nove projekte dok ćemo mi preuzeti taj stari”, istaknuo je Domaćinović dodavši kako su, osim toga, još malo podignuli i kriterije ocjenjivanja pa se samim time i smanjio broj natjecatelja.

„To je jednostavno tako. Što je niži kriterij ocjenjivanja, više je natjecatelja i obrnuto, ali na ovaj nam način stvarno dolaze najbolji od najboljih”, napomenuo je ravnatelj vinkovačkog Kulturnog centra.

Ove godine predstavit će se 35 natjecatelja u osam kategorija i potkategoriji, a dolaze iz 14 škola.

FOTO: arhiva

Svoj talent, rad, disciplinu i spretnost potrebnu za ovaj instrument ove će godine pratiti ocjenjivački sud kojega čine vrhunski glazbenici i glazbeni pedagozi iz četiri države: Lidija Bobić i Goran Končar iz Hrvatske, Pavel Vernikov iz Ukrajine, Marija Špengler – Marković iz Srbije i Vildana Repše iz Slovenije. „Stručnost i kvaliteta članova ocjenjivačkog žirija govori o prestižu natjecanja”, dodao je Domaćinović rekavši kako je događaj sam po sebi jedna velika promocija grada Vinkovaca jer ne postoji violinista u široj regiji koji nije čuo za Vinkovce i natjecanje Franjo Krežma.

FOTO: arhiva

S druge strane, natjecateljima je to izazov i prilika da ih poslušaju profesori svjetskoga glasa, ali i ne samo to. „Imamo dogovor da nakon završetka kategorije ocjenjivački sud sjedne s izvođačima i kratko porazgovaraju o izvedbi – što bi trebali popraviti, a što su izvrsno odradili”, najavio je ravnatelj Kulturnog centra napomenuvši kako obično članovi žirija izbjegavaju takve „zadatke”, ali konstruktivne kritike i pohvale vrlo su dobro prihvaćene od strane natjecatelja i profesora.

„Početak ove godine i dalje je bio u znaku pandemije pa smo bili malo u stisci s vremenom. Nadamo se da ćemo s organizacijom sljedećeg „Krežme” krenuti već u rujnu kako bi sve bilo onako kako smo zamislili”, zaključio je Domaćinović.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno