10 C
Vinkovci
Petak, 23. veljače 2024.

Mia Pančić iz Habjanovaca nova je Šokačka kraljica

Više od autora

- vl promo-
Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

Nakon dvije godine pauze, u Tordincima je, u organizaciji Kulturno – umjetničkog društva „Zrinski“, održan izbor najljepše djevojke u tradicionalnom narodnom ruhu „Šokačka kraljica“. Dio je to smotre folklora „Listaj lipo stara“, manifestacije koja čuva tradiciju i lipotu ruva, tila i odila, pisme, cura, snaša i tamburaša.

Obožavatelji tradicije i kulturne baštine po 13. su se puta imali priliku na kratko vratiti u neka starija, mnogi bi rekli bolja, vremena, a uz reviju djevojaka, događaj je obogatio i nastup slavonskih diva: Marije Pavković Snaše, Marte Nikolin i Viktorije Kulišić Đenke.

„Nažalost, u zadnje dvije godine zbog pandemije koronavirusa nije održana Šokačka kraljica tako da smo opet s entuzijazmom prionuli na organizaciju kao da nam je ovo prva godina“, rekao je načelnik općine Tordinci Davor Adžić zahvalivši se voditelju općinskog KUD-a Tomislavu Vidinoviću koji je, kako ističe, većinu tereta organizacije preuzeo na sebe.



U konkurenciji 11 djevojaka, titulom Šokačke kraljice 2022. okrunila se Mia Pančić iz Habjanovaca. Na mjestu prve pratilje završila je Martina Trbljanić – Dudlićeva iz Otoka dok je titulu druge pratilje odnijela Tamara Reštarović iz Nijemaca.

Cilj manifestacije Šokačka kraljica pokazivanje je najstarijih i najbogatijih ruha iz ormara djedova i baka, a kroz zadnjih 13 godina održavanja predstavljena je tradicijska odjeća koja je po prvi puta viđena baš na reviji. „Dok smo živi, njegovat ćemo našu tradiciju. Sve ovo treba prenijeti na mlađe generacije, da u budućnosti ne zatremo našu šokačku tradiciju“, zaključio je Adžić.

Osim toga, po prvi puta u sklopu Dana općine, organizirana je utrka “Korak za heroje”, duga deset kilometara. Starta se u Antinu, pa se preko Korođa dolazi u Tordince, uz zaustavljanje na mjestima stradanja hrvatskih branitelja. Održat će se u četvrtak, 19. svibnja u 17 sati. “Pozivamo sve koji žele na ovaj način odati počast našim herojima, koji su nam omogućili da možemo živjeti u slobodnoj općini Tordinci, da se pridruže”, pozivaju iz Općine.

FOTO: Općina Tordinci

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno