23 C
Vinkovci
Petak, 24. svibnja 2024.

Otvoren 29. Festival glumca: inventura hrvatskog kazališta i glumišta

Više od autora

- vl promo-
Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

Festival glumca svake godine u Vukovarsko – srijemsku županiju dovodi glumce s novim kazališnim brojevima te umjetnost i radost svim generacijama i brojnoj publici. Večerašnjom svečanošću u Gradskom kazalištu Joze Ivakića otvoren je 29. godinu zaredom, a sve zahvaljujući organizatorima: Hrvatskom društvu dramskih umjetnika i Umjetničkoj organizaciji Asser Savus.

U konkurenciji 73 prijavljene predstave, ovogodišnji izbornik Davor Svedružić imao je težak zadatak odabrati one najbolje, a na već tradicionalnim pozornicama u Vukovaru, Županji, Iloku, Otoku i gradu domaćinu Vinkovcima izvest će se njih 19. „Zadatak stvarno nije bio lagan. Bilo je 73 prijavljene predstave, ja sam ih odgledao skoro sve. Zaista su bile izvrsne, i unatoč ovoj još jednoj pandemijskoj godini, to je bio presjek cjelokupnog prošlogodišnjeg kazališnog rada. Izbor i kvaliteta su bile izvrsne. Ja sam se trudio biti što objektivniji, ako je to uopće moguće u ovako divnoj stvari kao što je umjetnost. Ali, izvrsnost se nekako prepozna pa se ja iskreno nadam da ćete vi uživati u ovim najboljim predstavama kao što sam i ja uživao. Želim vam lijep festival u prekrasnoj Slavoniji“, rekao je Svedružić zahvalivši se na ukazanom povjerenju.

Izvrsnost Festivala potvrdio je i predsjednik Hrvatskog društva dramskih umjetnika Ivica Pucar. „Po mojoj ocjeni radi se o najboljem hrvatskom festivalu s najvećim brojem predstava. Mislim da ovaj Festival treba na neki način biti inventura hrvatskog kazališta i glumišta, da vidimo što sve valja, a što trebamo popraviti“, istaknuo je dodavši kako će i dalje raditi na tome da Festival svake godine bude sve bolji.

Prvi je Festival glumca održan 1994., a, ističe domaćin i glumac Filip Radoš, ne smijemo zaboraviti one najzaslužnije, hrvatske branitelje. „Imao sam tu čast igrati na prvom Festivalu glumca, 2007. sam bio član žirija, a sada kada sam malo zreliji, stariji, neću reći pametniji, vaš sam domaćin“, zahvalio se uz dobro poznatu rečenicu Joška Juvančića Jupe: Vjerujte, vi glumite bolje. Zdravi i veseli bili!


Okupljene je pozdravio i gradski domaćin, gradonačelnik Ivan Bosančić koji je istaknuo koliko Vinkovci dišu glumu. „Čast nam je što je upravo naš grad domaćin najvećeg festivala u zemlji, festivala u čijem je središtu glumac. Vinkovci i glumci uvijek su imali posebnu vezu, mnogi od njih će reći kako se vraćaju kući kada dolaze u naš grad i to je ono na što smo posebno ponosni“.

Ponos i zadovoljstvo organizacijom nije mogao sakriti ni vukovarsko – srijemski župan Damir Dekanić koji je napomenuo kako je Festival glumca „šlag na torti u cijelom glumačkom opusu“. „Imamo puno nacionalnih festivala, ali ovaj je nekako naš, glumački i drag onima koji ga organiziraju“, dodao je rekavši kako ima osjećaj, za koji misli da ga ne vara, da glumci najviše vole doći upravo na ovaj festival, na čemu im je neizmjerno zahvalan.

Glumci žive za pljesak publike, a upravo ih Festival glumca afirmira u pravom, najbitnijem smislu te riječi. „Ovo je jedan sjajan kazališni festival koji spaja publiku i glumca. Moja poruka je zapravo čestitka svim organizatorima, svima koji su sjajno vodili ovaj festival sve ove godine“, čestitala je izaslanica ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek i ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija Ministarstva kulture RH Jasna Vaniček Fila istaknuvši ono najbitnije, a to je da izbornici svake godine u našu županiju, na Festival glumca, dovode ponajbolje predstave iz cijele Hrvatske.

Prva takva odigrana je odmah nakon svečanosti otvorenja, a radi se o predstavi kazališta PlayDrama iz Splita „Sretna ne bila“, u režiji Helene Petković, a  Vinkovčani će već sutra u 19 sati imati priliku pogledati Realiste, Teatra Exit iz Zagreba.

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno