6 C
Vinkovci
Srijeda, 1. veljače 2023.

Obilježena 30. godišnjica progona mještana Korođa

Više od autora

- vl promo-
Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

U organizaciji Općine Tordinci komemorativnim je skupom obilježena 30. godišnjica stradavanja i progona mještana Korođa te je odana počast svim poginulim i nestalim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu. Program je započeo minutom šutnje nakon čega je uslijedilo odavanje počasti polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomenika u središtu naselja.

U ime Vukovarsko – srijemske županije žrtvama se naklonio župan Damir Dekanić, a pridružili su mu se i saborski zastupnik Robert Janković, mađarski konzul Bela Gardoš i državni tajnik Szabó Judit te izaslanik Ministarstva hrvatskih branitelja Antun Blažević. U ime Općine Tordinci, žrtvama Domovinskog rata počast su odali načelnik Davor Adžić, njegov zamjenik Zoltan Čerepeš te općinski vijećnici.

„Izuzetno je važno prisjetiti se neizmjerne žrtve hrvatskih i mađarskih branitelja i civila koji su se, rame uz rame, neki i do posljednjeg daha, borili za svoju domovinu i mjesto u kojem su živjeli. Prema dosadašnjim podacima život je izgubilo pet osoba na području naselja Korođ, a ovakvim se obilježavanjem prisjećamo njihove žrtve i prenosimo sjećanje na njih na mlađe naraštaje”, rekao je općinski načelnik Davor Adžić.

Nakon pozdravnih govora uslijedila je zajednička molitva i zahvala svima koji su doprinijeli osnutku Republike Hrvatske, a predvodili su je vlč. Josip Erjavac, župni upravitelj Župe Presvetog Trojstva u Tordincima, Peter Szen, biskup reformirane Kalvinske Crkve te Matej Lazar Kovačević, nadglednik Crkve Božje.

U obilježavanju su, kao i prijašnjih godina, sudjelovali učenici Osnovne škole iz Korođa koji su prigodnim umjetničkim programom i polaganjem vijenca također odali počast svim poginulim braniteljima.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno