23 C
Vinkovci
Utorak, 28. svibnja 2024.

Podrška žrtvama i svjedocima kaznenih djela i prekršaja

Više od autora

- vl promo-
Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

Na poziv Udruge za podršku žrtvama i svjedocima, policijske službenice za prevenciju Policijske uprave vukovarsko-srijemske, sudjelovale su na okruglom stolu pod nazivom „Sustav podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela u Vukovarsko-srijemskoj županiji“.

Povod održavanja okruglog stola u Vukovaru širenje je ,,Mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela” na područje županije.

Razgovaralo se o učincima podrške, primjerima dobrih praksi, a prije svega o međusektorskoj suradnji i podršci žrtvama i svjedocima kaznenih djela i prekršaja. Policijska službenica za prevenciju Marina Škarica u svom je izlaganju prezentirala ulogu policije u radu sa žrtvama kaznenih djela i prekršaja.


Na okruglom stolu izlagali su i direktor Udruge za podršku žrtvama i svjedocima, voditeljica Odjela za razvoj i koordinaciju sustava podrške žrtvama i svjedocima i međunarodnu suradnju Ministarstva pravosuđa i uprave, koordinatorica Mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke iz Ženske sobe Zagreb te voditeljica Odjela za podršku žrtvama i svjedocima Županijskog suda Vukovar.

Direktor Udruge za podršku žrtvama i svjedocima s uredom u Vukovaru napomenuo je kako Udruga osigurava besplatne usluge pružanja pravnih informacija i emocionalne pomoći, usluge psihološke pomoći, kao i pravnog savjetovanja i pratnje pred institucije kaznenog postupka u svojstvu osobe od povjerenja za žrtve i svjedoke s područja Vukovarsko-srijemske županije.

Zaključno je istaknuto kako je zajednička uloga uključenih institucija u sustavu podrške žrtvama i svjedocima usmjerena na ostvarivanje prava i poboljšanje društvenog položaja i statusa žrtava i svjedoka kroz pružanje informativne, emocionalne i pravne podrške te kroz zagovaranje za razvoj i unaprjeđenje zakonodavnog i institucionalnog okvira za zaštitu prava žrtava i svjedoka te za bolju primjenu postojećih zakona u Republici Hrvatskoj.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno